Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 9. jūnijā, Briselē piedalījās ES - Latīņamerikas un Karību valstu (CELAC) ārlietu ministru sanāksm, kurā, uzrunājot dalībniekus, uzsvēra Latīņamerikas un Karību valstu reģiona lomu starptautisko jautājumu risināšanā.

"Mūs visus satrauc pasaulē vērojamā nestabilitāte. Šajā laikā īpaši svarīgi ir sadarboties ANO hartā nostiprinātās starptautiskās kārtības, valstu suverenitātes un teritoriālās integritātes, likuma varas un cilvēktiesību ievērošanas principu aizsardzībai. Notiekošais Ukrainā un citos pasaules reģionos uzskatāmi pierāda šo nepieciešamību", uzsvēra ārlietu ministrs.

"Starptautiskā terorisma pieaugums ir nopietna problēma. Parīzē un Kopenhāgenā notikušie smagie terora akti satricināja visu pasauli. Terorisms un ārvalstu kaujinieku problemātika prasa stingru reakciju starptautiskā mērogā un ciešu informācijas apmaiņu valstu tiesību aizsardzības iestāžu starpā", akcentēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs iestājās par ekonomiskās un enerģētikas sadarbības pastiprināšanu starp Eiropas Savienību un Latīņamerikas un Karību reģiona valstīm.

Šajā kontekstā būtisku lomu spēlēs Eiropas Stratēģiskā Investīciju fonda un ES Enerģētikas Savienības izveide. Minētā reģiona ekonomisko nozīmību Eiropas Savienībai pierāda fakts, ka pēdējās desmitgades laikā tirdzniecības apgrozījums ir gandrīz dubultojies, sasniedzot 2014. gadā 210 miljardus eiro.

Klimata pārmaiņu novēršana ir vēl viena joma, kurā, ne vien iespējama, bet arī vitāli nepieciešama Eiropas Savienības un Latīņamerikas un Karību reģiona cieša sadarbība, norādīja Rinkēvičs.

Kā vēsta ārlietu ministrs, cīņā pret narkotisko vielu apriti, Eiropas Savienībai un Latīņamerikas un Karību valstu reģionam svarīgi apvienot spēkus, lai vienlaikus mazinātu pieprasījumu un piedāvājumu nelikumīgas narkotisko vielu aprites jomā.

Tikšanās laikā ārlietu ministri parafēja līgumprojektu par ES –Latīņamerikas un Karību valstu Starptautiskā Fonda nodibināšanu.

Latīņamerikas un Karību valstu grupa tika izveidota 2011. gadā un tā ir galvenais ES sarunu partneris reģionālā līmenī ar vienreiz divos gados notiekošiem samitiem. 9. jūnijā notikusī ārlietu ministru sanāksme ir daļa no 10. -11. jūnijā Briselē paredzētā ES un Latīņamerikas un Karību valstu reģiona valstu vadītāju sanāksmes, kur Latviju pārstāvēs Ministru prezidente Laimdota Straujuma. ES sadarbojas un uztur dialogu ar Latīņamerikas un Karību valstu reģionu tādos jautājumos kā drošība – atbruņošanās, organizētās noziedzības un narkotiku aprites apkarošana, demokrātija un cilvēktiesības, kā arī risinot globālas problēmas – finanšu stabilitātes nodrošināšanā, enerģētikā, klimata pārmaiņas un migrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!