Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) mudina Krieviju no jauna izmeklēt Kremļa kritiķa Borisa Ņemcova slepkavību, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Politiķis Ņemcovs tika noslepkavots pirms pieciem gadiem – 2015. gada 27. februārī Maskavas centrā viņu nošāva.

EDSO 20. februāra ziņojumā norādīts, ka Krievijas varasiestādes slepkavības izmeklēšanu nav novedušas līdz galam, jo nav to vēlējušās. Lietā ir ļoti daudz neskaidrību, tāpēc ir jāveic atkārtota izmeklēšana, mudina organizācija.

"Viņa nāve Krievijai bija traģēdija ar smagām sekām uz politisko klimatu, izplatot bailes un, iespējams, paverot ceļu turpmākiem uzbrukumiem un represijām," teikts paziņojumā.

Par slepkavību 2017. gada jūnijā ar 20 gadu cietumsodu tika notiesāts bijušais čečenu bataljona komandieris Zaurs Dadajevs. Vēl četri čečeni atzīti par saistītiem ar noziegumu un viņiem piespriests 11 līdz 19 gadu cietumsods.

Tomēr Kremļa kritiķi, nogalināta politiķa radinieki un kolēģi uzstāj, ka izmeklēšanā nav noskaidrots slepkavības pasūtītājs. Tiek paustas aizdomas, ka nogalināšana saskaņota Krievijas varas augstākajos līmeņos – Kremļa saimnieka Vladimira Putina vai Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova lokā.

Arī EDSO atzīmē, ka neatkarīgi izmeklētāji un eksperti ir norādījuši uz iespējamo Čečenijas vadības vai drošības dienestu iesaisti slepkavībā un pieļāvuši, ka rīkojums varēja nākt no Kremļa.

Ņemot vērā to, ka Krievijas oficiālā izmeklēšana šiem jautājumiem nav pieskārusies, šādi argumenti nav ne apstiprināmi, ne noraidāmi, atzīst EDSO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!