Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji neatzīst svētdien Baltkrievijā notikušās parlamenta apakšpalātas vēlēšanas par brīvām un objektīvām un uzskata, ka tajās nebija nodrošināta brīva konkurence, teikts pirmdien izplatītajā EDSO paziņojumā.

"Šajās vēlēšanās jau no paša sākuma nebija vienlīdzīgas konkurences," paziņojumā citēts EDSO novērotāju misijas īpašā koordinatora Mateo Mekači teiktais.

"Lai būtu brīvas vēlēšanas, ir nepieciešams, lai cilvēki varētu brīvi runāt, organizēties un kandidēt, bet šajā kampaņā tā nebija," piebilda Mekači.

Savukārt EDSO ilgtermiņa novērotāju misijas vadītājs Antonio Milošoskis norādīja, ka vēlēšanu komisijas nebija objektīvas un neitrālas.

"Vēlēšanu komisiju neitralitātes un objektivitātes trūkums nopietni iedragā sabiedrības uzticību procesam," viņš teica.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notika parlamenta apakšpalātas vēlēšanas, kurās, pēc provizoriskām ziņām, netika ievēlēts neviens opozīcijas pārstāvis.


Varas iestādes pavēstīja, ka vēlēšanās piedalījās 74,2% balsstiesīgo, savukārt opozīcija norādīja, ka patiesais nobalsojušo skaits nesasniedz pat pusi no tā un oficiāli paziņotie dati par aktivitāti ir viltoti.

"Tas, ka pietrūka atbilstoša atspoguļojuma par skaitīšanas procesu, nozīmē, ka godīgu balsu skaitīšanu nav iespējams nodrošināt," uzsvēra EDSO novērotāji.

"Ievērojamam skaitam novērotāju netika dota iespēja jēgpilni vērot skaitīšanas procesu, un tajos iecirkņos, kur balsu skaitīšana tika novērota, process tika novērtēts negatīvi," minēts organizācijas paziņojumā.

Tajā priekšvēlēšanu kampaņa raksturota kā "tik tikko manāma" un tās laikā plašsaziņas līdzekļu "galvenā uzmanība tika pievērsta prezidentam [Aleksandram Lukašenko] un valdībai, minimālu uzmanību izrādot kandidātiem".

EDSO novērotāji arī atzina, ka 2010. un 2011.gadā veiktie vēlēšanu likumu grozījumi nesniedz atbilstošas garantijas, ka vēlēšanas notiks atbilstoši EDSO saistībām un starptautiskajiem standartiem.

Kā pozitīvo aspektu EDSO pārstāvji norādīja to, ka politiskās partijas pirmo reizi Baltkrievijā varēja kandidātus izvirzīt apgabalos, kur tām nav reģionālā biroja, tādējādi palielinot politisko partiju pārstāvju skaitu kandidātu vidū. Tomēr, kā atzina EDSO, visā visumā tehniskā pieteikuma dēļ tika noraidīta ceturtā daļa kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!