Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijā svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko, neatbilda demokrātiskajiem standartiem, pirmdien paziņojuši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji.

"Skaidrs, ka Baltkrievijai vēl tāls ceļš ejams, lai izpildītu savas demokrātiskās saistības," paziņoja EDSO vēlēšanu novērotāju misijas vadītājs Kents Heisteds.

"Nesenā politieslodzīto atbrīvošana un novērotāju labā uzņemšana ir pozitīva attīstība. Tomēr cerības, ka tas sekmēs plašāku vēlēšanu progresu, lielā mērā nav piepildījušās," paziņoja Heisteds, kā sevišķu vilšanos minot trūkumus balsu skaitīšanā un rezultātu apkopšanā.

Lukašenko, kurš vēlēšanās uzvarēja ar 83,5% balsu, svētdien paziņoja, ka vēlēšanas bijušas brīvas un godīgas.

Eiropas Savienības (ES) diplomāti pirms vēlēšanām izteicās, ka Brisele esot gatava apsvērt Lukašenko režīmam noteikto sankciju atcelšanu, ja vēlēšanas noritēs bez lieliem protestiem un "pieņemamā klimatā".

Avoti ES pirmdien apliecināja, ka diskusijas ir sākušās un lēmums šajā jautājumā varētu tikt pieņemts vēl līdz 31.oktobrim, kad beidzas patlaban spēkā esošo sankciju termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!