Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji Ukrainā prokremlisko kaujinieku kontrolētajās teritorijās fiksējuši smago bruņojumu vietās, kur tam nebūtu jāatrodas saskaņā ar vienošanos par ieroču atvilkšanu no saskarsmes līnijas.

Kā liecina misijas ziņojums par pēdējo dienu novērojumiem, Ukrainas valdības nekontrolētajās Donbasa teritorijās fiksētas haubices, raķešu sistēmas un cits bruņojums, kuram jābūt atvilktam no karadarbības zonas, kā to nosaka Minskas vienošanās.

Tā 12. augustā EDSO tuva darbības rādiusa drons netālu no apdzīvotās vietas Beloje pamanījis četras velkamās 122 milimetru haubices D-30 "Ļaguška" un divas 122 milimetru pašgājējhaubices "Gvozdika".

13. augstā ar dronu netālu no Debaļceves dzelzceļa stacijas fiksēti divi 100 milimetru prettanku lielgabali MT-12 "Rapira".

14. augustā Novoamvrosijevkā ar dronu novērotas 122 milimetru reaktīvās zalvju raķešu sistēmas BM-21 "Grad".

EDSO novērotāji saskārušies arī ar mēģinājumiem elektroniski traucēt dronu darbību. Naktī no 13. uz 14. augustu novērošanas misijas tāla darbības rādiusa drons elektroniskas iejaukšanās dēļ zaudēja GPS signālu, teikts ziņojumā. Tas noticis, lidojot virs valdības un kaujinieku kontrolētajām teritorijām Doņeckas apgabala ziemeļos un austrumos, kā arī Luhanskas apgabala centrālajā daļā.

Četras reizes iespējamās iejaukšanās dēļ traucēts mini dronu signāls valdības kontrolētajā teritorijā pie Čermalikas, kas atrodas 31 kilometru uz ziemeļaustrumiem no Mariupoles.

Ar signāla traucējumiem saskāries mini drons valdības nekontrolētajās teritorijās 16 kilometrus uz ziemeļiem no Doņeckas.

2014. gada pavasarī Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Paralēli Krievijas atbalstītie kaujinieki pārņēma kontroli pār atsevišķām Doņeckas un Luhanskas apgabala teritorijām, kas robežojas ar Krieviju Ukrainas austrumos.

Ukrainas spēku un Krievijas atbalstīto kaujinieku karā gājuši bojā aptuveni 13 tūkstoši cilvēku. Par spīti formāli spēkā esošajam uguns pārtraukšanas režīmam teju ik dienu tiek ziņots par pamiera pārkāpumiem un bojāgājušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!