Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) laika posmā no 2006.gada aprīļa līdz 2007.gada aprīlim tās dalībvalstīs reģistrējusi vairāk nekā 100 cilvēktiesību pārkāpumus.
EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) pirmdien izplatītajā ziņojumā uzskaitītas 110 lietas četrās jomās - uzbrukumi cilvēktiesību aizstāvjiem un biedrošanās, pulcēšanās un pārvietošanās brīvības ierobežošana.

"Šis ziņojums parāda, ka darāmā joprojām ir daudz, pirms visu dalībvalstu pilsoņi varēs pilnībā izbaudīt savas cilvēktiesības un pamata brīvības," ziņojuma priekšvārdā norāda ODIHR direktors Kristians Štrohals.

Ziņojumā pieminēta milicijas brutāla apiešanās ar nevalstiskās organizācijas locekļiem Uzbekistānā, cilvēku nolaupīšana Krievijā un nezināmu cilvēku uzbrukumi Kirgīzijā.

Ziņojumā pieminētas arī divu cilvēktiesību aizsardzībā iesaistītu žurnālistu slepkavības - Turcijas armēņu žurnālista Hranta Dinka noslepkavošana janvārī un Krievijas žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavība pagājušajā rudenī.

Taču vairākās EDSO dalībvalstīs arī panākts progress, tādās kā Azerbaidžāna, kur starptautiskās un vietējās nevalstiskās aģentūras guvušas pieeju cietumiem.

Ukraina modernizē likumus par pilsoniskās sabiedrības organizācijām un Turcija grozījusi sava Kriminālkodeksa pantus, kas bieži tika izmantoti pret cilvēktiesību aizstāvjiem, teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!