Foto: AFP/Scanpix

Prokrieviskie kaujinieki neļauj Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem piekļūt atsevišķām to kontrolē esošām teritorijām, trešdien paziņoja EDSO Austrumukrainas monitoringa misijas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Hugs.

"Viņi liedz mums piekļuvi konkrētiem apvidiem. Mums neļauj braukt cauri viņu kontrolpunktiem," Hugs atzina laikrakstam "Die Welt".

Kaujinieki "sistemātiski liedz piekļuvi lieliem Ukrainas-Krievijas robežas posmiem," viņš piebilda.

Šonedēļ situācijā Donbasā pieredzēta strauja vardarbības eskalācija. Ukraina un Krievijas atbalstītie kaujinieki ziņo par vismaz desmit karavīru un mierīgo iedzīvotāju nāvi - lielāko asinsizliešanu vairāk nekā mēnesi ilgā laika posmā.

Līdzās kaujām prokrievisko spēku kontrolētajā Doņeckā parādījušies "jauni spriedzes punkti, kuru nebija pēdējo trīs vai četru mēnešu laikā", brīdināja Hugs.

To vidū ir vietas "līdzās tā dēvētajai kontaktlīnijai, frontes līnijai, līdz Mariupolei", sacīja EDSO misijas pārstāvis, piebilstot, ka pats dosies uz Doņecku, lai izvērtētu situāciju.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!