Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuvas pārstāvji boikotēs šonedēļ Vīnē notiekošo Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas ziemas sesiju, jo Austrija atļāvusi tajā piedalīties Krievijas delegātiem, paziņoja Lietuvas Seima delegācijas EDSO Parlamentārajā asamblejā vadītāja Vilija Aleknaite-Abramiķiene.

"Gala lēmums ir neapmeklēt. Līdz vakardienai gaidījām, mans koferis joprojām ir sagatavots, cerot, ka austrieši mainīs savu lēmumu. Viņi par to paziņos tikai šodien, bet pa neoficiāliem kanāliem esmu uzzinājusi, ka viņi visu pieteikumu iesniedzējiem piešķirs vīzu," politiķe otrdien sacīja ziņu aģentūrai BNS.

"Esam izlēmuši un esam vienoti, gan pozīcija, gan opozīcija, un atšķirīgu viedokļu nav," viņa izklāstīja Lietuvas Seima delegācijas pozīciju.

EDSO Parlamentārās asamblejas ziemas sesija Vīnē norisināsies ceturtdien un piektdien tieši gadu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā.

Šomēnes pēc tikšanās Viļņā Baltijas valstu, Polijas un Ziemeļvalstu parlamentu delegācijas izplatīja kopīgu paziņojumu, ka Krievija ir jāsauc pie atbildības par Ukrainā pastrādāto un ir jāizveido starptautisks tiesisks mehānisms agresora noziegumu izvērtēšanai.

Paziņojumā pausta dziļa nožēla, ka Eiropas Savienības sankcijām pakļautām personām ir atļauts piedalīties EDSO Parlamentārās asamblejas ziemas sesijā Vīnē, kas notiks dienā, kad apritēs gads, kopš Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Deputāti atzina, ka tādu iespēju Krievijas parlamentārieši izmantos savas propagandas mērķiem.

Visi Krievijas delegācijas pārstāvji ir iekļauti Eiropas Savienības sankciju sarakstos par Ukrainas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības pārkāpumiem kopš 2014. gada sākuma.

Kā EDSO galvenās mītnes uzturētājai Vīnei ir jāatļauj visu dalībvalstu delegātiem ieceļot Austrijā, iepriekš norādījis Austrijas ārlietu ministrs Aleksanders Šallenbergs, reaģējot uz 20 EDSO dalībvalstu aicinājumu liegt Krievijas parlamentāriešiem ierasties Vīnē. Viņš atzina, ka sanāksmes norises datumi izraudzīti "ļoti neveiksmīgi".

Lietuva iepriekš aicināja Baltijas valstis, Ziemeļvalstis un Poliju kopīgi boikotēt EDSO pasākumu, ja tajā varēs piedalīties Krievijas delegācija, tomēr pagājušajā nedēļā Aleknaite-Abramiķiene atzina, ka citu valstu delegācijas ir nolēmušas "cīnīties ar krieviem sēžu zālē".

EDSO šobrīd radušās grūtības ar 2023. gada budžeta apstiprināšanu, jo Krievija atsakās sadarboties. Tas savukārt liedz organizācijai pieņemt, piemēram, tādus svarīgus lēmumus kā nākamās prezidējošās valsts apstiprināšanu.

Tajā pašā laikā nav mehānisma Krievijas izslēgšanai no EDSO vai tās dalības ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!