Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) cilvēktiesību komisārs Mihaels Georgs Links ceturtdien pieprasīja nekavējoties izmeklēt apsūdzības par plašajām geju vajāšanām Krievijas Čečenijas reģionā.

"Krievijas Federācijas varasiestādēm bez kavēšanās ir jāizmeklē šausminošās apsūdzības pret, kā ticis uzskatīts, homoseksuāliem vīriešiem Čečenijā, kā arī jāidentificē, jāsauc pie atbildības un jāsoda visus zināmos vainīgos," teikts Linka paziņojumā.

Pirms viņa jau vairākas Rietumu amatpersonas pieprasījušas izmeklēt apsūdzības, kas šomēnes vispirms parādījās Krievijas laikraksta "Novaja gazeta" slejās.

Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 gejus un vismaz trīs no šiem nolaupītajiem nogalināti, vēstīja laikraksts.

Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova preses sekretārs Alvi Karimovs laikraksta apgalvojumus noraidījis.

"Ja Čečenijā būtu šādi cilvēki, tad tiesībsargājošajiem orgāniem ar viņiem nebūtu nekādu raižu, jo paši viņu radinieki nosūtītu viņus uz adresi, no kuras neatgriežas," ziņu aģentūra "Interfax" citēja Alvi Kadirova teikto.

Kā ziņoja "Novaja gazeta", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Čečenijas likumsargu struktūrās, aizturētajiem, kas tiek turēti aizdomās par homoseksuāliem sakariem, ir ļoti maz izredžu palikt dzīviem.

"Aizturēto vidū ir Čečenijas muftiāta pārstāvji, arī pazīstami, ietekmīgi un republikas vadītājam tuvi reliģiskie darbinieki, kā arī divi pazīstami čečenu televīzijas raidījumu vadītāji," teikts "Novaja gazeta" publikācijā.

Sociālajos tīklos mēdz parādīties ieraksti, kuru mērķis ir "atmaskot gejus" Čečenijā.

Laikraksts nolēmis vērsties Krievijas Izmeklēšanas komitejā un Ģenerālprokuratūrā ar prasību ierosināt krimināllietu par homoseksuāļu vajāšanām Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!