Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji pirmdien paziņoja, ka svētdien notikušajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās bijušas nepilnības, tomēr uzslavēja varas iestādes par priekšvēlēšanu debašu rīkošanu televīzijā, kas šim procesam deva plašāku rezonansi arī citos masu informācijas līdzekļos.
Paziņojumā EDSO arī atzina, ka "vēlēšanu procesā pirmo reizi kopš Ukrainas neatkarības atgūšanas 1991.gadā bijusi iesaistīta pilsoniskā sabiedrība".

Tomēr organizācija norāda, ka priekšvēlēšanu laikā virmojusi neuzticēšanās gaisotne, un vairāku kandidātu motīvi viesuši nopietnas šaubas.

"Galīgais secinājums par to, vai šīs vēlēšanas virzīs Ukrainu tuvāk starptautiskiem demokrātisku vēlēšanu standartiem, daļēji būs atkarīgs no balsu skaitīšanas un rezultātu uzticamības," teikts EDSO paziņojumā.

Pēc 70,46 procentu biļetenu saskaitīšanas, parlamenta vēlēšanās priekšgalā izvirzījusies ekspremjera Viktora Juščenko vadītā reformistu spēku apvienība "Mūsu Ukraina" ar 22,46 procentiem balsu.

Ar 20,23 procentiem balsu nedaudz atpaliek Komunistiskā partija, bet prezidentu Leonīdu Kučmu atbalstošais bloks "Par vienotu Ukrainu" ierindojas trešajā vietā ar 13,06 procentiem balsu.

Četru procentu barjeru pārvarējuši arī Sociālistiskā partija (7,35 procenti), Jūlijas Timošenko bloks (6,67 procenti) un Ukrainas Sociāldemokrātiskā partija (6,09 procenti), liecina Ukrainas Centrālās vēlēšanu komisijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!