Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskie novērotāji prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā šonedēļ pirmo reizi pamanījuši Krievijas ieroču sistēmu "Buratino", vēsta aģentūra "Reuters".

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuri seko Austrumukrainas pamiera nosacījumu ievērošanai, nāvējošo TOS-1 "Buratino" ugunsmetēja sistēmu pamanijuši kādā kaujinieku apmācību laukumā netālu no abas karojošās puses atdalošās līnijas.


"Mēs redzējām šo ieroci apmācību laukumā. Abas puses pirms gada piekrita atvilkt smagos ieročus no kontakta līnijas," paužot bažas par sistēmas atrašanos tuvu frontes līnijai, aģentūrai "Reuters" pastāstīja EDSO misijas Ukrainā vadītāja vietnieks Aleksandrs Hags.

"Buratino", kura iedarbība dažkārt tiek raksturotā kā "elle zemes virsū", šauj raķetes, kuru kaujas galviņas ap mērķi izplata uzliesmojošu šķidrumu un aizdedzina to. Šī sistēma vienā uzbrukuma reizē spēj iznīcināt vairākus pilsētas kvartālus.

"Buratino" sistēmas ražo tikai Krievijā un tās nekad nav bijušas Ukrainas bruņojumā. Maskava šos ieročus ir eksportējusi tikai uz Azerbaidžānu, Irāku un Kazahstānu, atsaucoties uz aizsardzības nozares izdevniecības "IHS Jane's" ekspertiem, skaidro "Reuters".

Ukrainas amatpersonas jau janvārī ziņoja, ka promaskaviskie spēki kaujā izmantojuši "Buratino" sistēmu. Martā Ukrainas Aizsardzības ministrija savā interneta vietnē rakstīja, ka kaujinieki ir izmantojuši septiņas TOS-1 sistēmas, vienu no kurām Ukrainas spēki iznīcinājuši.

"Buratino" Maskavai lojālie kaujinieki izmantojuši kaujās Doņeckas lidostas apkārtnē, "Reuters" pastāstīja Ukrainas armijas pārstāvis Vladislavs Seļezņovs.

TOS-1 "Buratino" (TOC-1 "Буратино") ir 20. gadsimta septiņdesmitajos gados Padomju Savienībā izstrādāta smagā zalvju uguns ugunsmetēja sistēma, kas uzmontēta uz tanka T-72 bāzes. Pirmo reizi sistēma kaujā izmantota Padomju–afgāņu karā.

Ierocis paredzēts viegli bruņotas tehnikas neitralizēšanai, būvju sagraušanai un aizdedzināšanai, kā arī pretinieka dzīvā spēka iznīcināšanai.

Sistēma sastāv no kaujas mašīnas ar šaušanas iekārtu un divām transporta–lādēšanas mašīnām, kas pielādē, izlādē un transportē raķetes. Arī šīs mašīnas veidotas uz tanka T-72 bāzes.

Ukrainas spēku un Krievijas atbalstīto separātistu kaujās kopš 2014. gada pavasara ir gājuši bojā vairāk nekā 8000 cilvēku.

Pēdējo nedēļu laikā vardarbība ir sasniegusi savu zemāko līmeni kopš februārī noslēgtā pamiera.

Šonedēļ kaujinieku līderi parakstīja vienošanos turpināt ieroču atvilkšanu no frontes līnijas, iekļaujot tajā arī tankus un mazākas ieroču sistēmas, atgādina "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!