Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas austrumos sestdien sagūstītie divi Krievijas karavīri atzinuši, ka dien Krievijas bruņotajos spēkos, ceturtdien paziņojusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO).

"Abas personas apgalvoja, ka ir Krievijas Federācijas bruņoto spēku vienības locekļi. Viņi apgalvoja, ka atradušies izlūkošanas misijā. Viņi bija bruņoti, bet viņiem nebija doti rīkojumi uzbrukt," pēc abu karavīru izjautāšanas Kijevas slimnīcā paziņoja EDSO.

"Viens no viņiem sacīja, ka saņēmis pavēles no savas armijas vienības doties uz Ukrainu; pēc trim mēnešiem viņš tiktu nomainīts rotācijas kārtībā. Viņi abi sacīja, ka jau iepriekš bijuši misijās Ukrainā," teikts EDSO publicētajā ziņojumā.

Ukraina apsūdzējusi aizturētos - kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu - par piedalīšanos teroristiskās aktivitātēs, bet apsolījusi atbrīvot, ja viņi atzīsies visā publiskas tiesas prāvas laikā.

Kijeva mēģina izmantot šo gadījumu, lai pierādīti sen apgalvoto, ka Krievija atbalsta prokremliskos kaujiniekus ar ieročiem un sūta uz Austrumukrainu savus regulārās armijas karavīrus.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Ukrainā ir aizturēti militāri sagatavoti Krievijas pilsoņi, tomēr taisnojas, ka sagūstīšanas brīdī viņi vairs neesot bijuši aktīvajā karadienestā.

Krievijas armija pirmdien pieprasīja, lai Ukraina nekavējoties atbrīvo abus gūstekņus un solīja sākt tiešas sarunas par šo lietu ar Ukrainas drošības dienestu.

Vai šādas sarunas patiešām notiek, nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!