Ukrainas prezidenta vēlēšanas neatbilda starptautiskajiem standartiem, pirmdien paziņoja Rietumu novērotāji.
"Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka 2004.gada prezidenta vēlēšanas neatbilda daudziem standartiem," preses konferencē teica Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijas vadītājs Brūss Džordžs. "Tas bija solis atpakaļ no 2002.gada (parlamenta) vēlēšanām."

Starptautiskie novērotāji ziņo, ka vietējās amatpersonas izsniegušas tūkstošiem pagaidu dzīvesvietas izziņu Janukoviča atbalstītājiem, kas nav reģistrēti vēlētāju sarakstos, neilgi pirms balsošanas sākuma padzinušas no provinces vēlēšanu komisijas ēkas nevalstisko organizāciju novērotājus, kā arī nav pielaidušas vairākos vēlēšanu iecirkņos starptautiskos novērotājus.

Par lielām neprecizitātēm vēlētāju sarakstos tiek ziņots arī no Čerņigovas un Zaporožjes rajona.

No visas valsts teritorijas saņemti ziņojumi arī par citiem pārkāpumiem, arī par politisko plakātu izlīmēšanu, vēlēšanu zīmju trūkumu, bojātām vēlēšanu zīmēm, elektronisko sakaru bojājumiem starp reģionālajiem balsu skaitīšanas centriem un Centrālo vēlēšanu komisiju, valdības transporta līdzekļu izmantošanu, pārvadājot vēlētājus no vienas vietas uz otru, lai viņi varētu balsot vairākkārt, kā arī par naudas piedāvāšanu vēlētājiem, lai viņi nodotu neaizpildītas vēlēšanu zīmes.

Vēlēšanu novērošanā Ukrainā piedalījās 3500 ārvalstu novērotāju.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem par pašreizējās valdības, kā arī Maskavas atbalstīto kandidātu Viktoru Janukoviču balsojuši 41,43% vēlētāju, bet par opozīcijas pārstāvi Viktoru Juščenko - 37,92%.

Savukārt opozīcijas dati liecina par pretējo, un Viktora Juščenko atbalstītāji ziņo par plašiem vēlēšanu likuma pārkāpumiem.

Divas aptaujas, ko veikušas neatkarīgas organizācijas, liecina, ka svētdienas vēlēšanās ar attiecīgi 42 un 45% balsu uzvaru ieguvis Juščenko, kamēr Janokovičs esot saņēmis tikai 37% un 40% balsu.

Turklāt opozīcijas pārstāvji paziņojuši, ka vēlēšanās neviens no abiem vadošajiem kandidātiem nav guvis izšķirošu uzvaru.

Juščenko priekšvēlēšanu štāba pārstāvji pavēstīja, ka viņu pašu paralēli veiktās balsu skaitīšanas dati no 67% vēlēšanu iecirkņiem liecina, ka Juščenko ieguvis 45,06% balsu, bet pašreizējās valdības un Krievijas atbalstu baudošais Janukovičs - tikai 32,90%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!