Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas prezidenta vēlēšanās premjerministram Vladimiram Putinam bijušas priekšrocības uzvarēt attiecībā pret citiem prezidenta amata kandidātiem. Lai gan kandidāti vēlēšanām varēja netraucēti izvērsts savu kampaņu, “skaidri redzams”, ka apstākļi bijuši par labu Putinam, teikts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) tīmekļa vietnē publicētā paziņojumā.

Putinam esot bijušas priekšrocības tikt pārstāvētam medijos, bez tam reģionālā līmenī esot izmantoti valsts līdzekļi viņa popularizēšanai. Pārāk stingra kandidātu reģistrēšanas kārtība ierobežojusi patiesu konkurenci, secinājuši EDSO novērotāji.

Novērotāji pozitīvi novērtējuši vēlēšanu procesu, bet nav apmierināti ar balsu skaitīšanu – apmēram trešdaļā balsošanas iecirkņu novērotas procesa nepilnības.

“Šīs vēlēšanas parādīja skaidri redzamu uzvarētāju ar absolūtu vairākumu, izslēdzot otro kārtu. Tomēr vēlētāju izvēle bija ierobežota, vēlēšanās pietrūka godīguma un objektīvu tiesnešu,” teikts paziņojumā.

“Kopš paša vēlēšanu sākuma ir bijušas nopietnas problēmas. Vēlēšanu jēga ir tāda, ka iznākums pirms tām nav zināms. Tā tas nebija Krievijā. Te nebija īstas sacensības, valdības līdzekļu izmantošana garantēja, ka nekad nav bijušas šaubas par vēlēšanu uzvarētāju,” teica EDSO Parlamentārās Asamblejas vadītājs Tonino Picula.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis premjerministrs Vladimirs Putins, iegūstot 63,75% balsu, un līdz ar to vēlēšanu otrā kārta nebūs nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!