Foto: AP/Scanpix

Bijušais amerikāņu specdienestu darbinieks Edvards Snoudens, kurš medijiem nodeva dokumentus par Nacionālās drošības aģentūras elektroniskās izsekošanas programmām un kurš pagājušajā gadā saņēma patvērumu Krievijā, noliedzis ASV valdības paziņojumu par to, ka viņš it kā bijis tikai parasts sistēmu administrators.

"Mani apmācīja būt par spiegu tradicionālā šī vārda izpratnē. Es ar svešu identitāti dzīvoju un strādāju ārzemēs - ar izdomātu vārdu izlikos, ka strādāju izdomātā darbavietā," Snoudens pastāstījis amerikāņu televīzijas kompānijas NBC žurnālistiem.

 Šīs intervijas fragmenti TV kanālā parādīti 27. maijā, bet pilna intervija ēterā būs skatāma 29. maijā. (Intervija, kā tiek uzsvērts pieteikumā, ir pirmā, ko Snoudens sniedzis medijiem pēc aizbēgšanas no ASV.)

Tikšanās ar programmas "Nightly News" vadītāju pilnīgā slepenībā notikusi vienā no Maskavas viesnīcām.

Pagājušajā gadā, kad Snoudens medijiem sāka nodot liecības par ASV izlūkdienestu globālo izsekošanas programmu, ASV administrācijas pārstāvji, cenšoties skandālu noklusināt, paziņoja, ka Snoudens specdienestā nekādu nopietnu amatu nav ieņēmis.

Viņi Snoudenu sauca par "sistēmu administratoru", bet ASV prezidents Baraks Obama pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka "neplāno palaist helikopterus, lai tvarstītu 29 gadus vecu hakeri".

Savukārt pats Snoudens tagad apgalvo, ka paziņojums par to, ka viņš bijis "zema līmeņa sistēmu administrators", bijis vērsts uz to, lai "cilvēkus ievestu maldināšanā".

Snoudens intervijā pastāstīja, ka, būdams speciālists datoru tehnoloģiju jomā, viņš ASV valdības interesēs pildījis uzdevumus visaugstākajā līmenī, tostarp arī kā Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras slepenais aģents.

Saskaņā ar ASV valdības aplēsēm, Snoudens valsts drošībai radījis zaudējumus vairāku miljardu dolāru apmērā. Pentadona eksperti aplēsa, ka viņš nolaupījis aptuveni 1,7 miljonus slepeno dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!