Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens svētdien intervijā Brazīlijas telekanālam "Globo TV" pavēstīja, ka ir lūdzis piešķirt viņam patvērumu Brazīlijā.

"Es gribētu dzīvot Brazīlijā," sacīja Snoudens, kurš patlaban uzturas Krievijā un kura izdošanu cenšas panākt ASV.

Krievijas piešķirtā pagaidu patvēruma termiņš beigsies augustā. ASV ir anulējušas viņa pasi, līdz ar to viņa ceļošanas iespējas ir ierobežotas.

Snoudens, kuram intervijas laikā līdzās bija žurnālists Glens Grīnvalds, sacīja, ka viņš oficiāli vairākas valstis, arī Brazīliju, lūdzis viņam piešķirt patvērumu.

Tiesa gan, Brazīlijas Ārlietu ministrija iepriekš norādījusi, ka tā oficiālu Snoudena lūgumu nav saņēmusi.

Intervijā Snoudens sacīja, ka viņš nevienai valstij negrasās piedāvāt dokumentus apmaiņā pret patvēruma piešķiršanu, jo patvērums ir jāpiešķir humānu apsvērumu dēļ.

Bijušais izlūkdienestu darbinieks sacīja, ka viņa rīcībā ir vēl arī citi dokumenti, kas skar ASV spiegošanu tādās valstīs kā Lielbritānija un Brazīlija.

Kad pērn atklātībai tika nodoti dokumenti par ASV spiegošanu Brazīlijā, prezidente Dilma Rusefa atcēla plānoto valsts vizīti ASV.

No Snoudena atklātībai nodotajiem materiāliem kļuvis zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!