Foto: AFP/Scanpix

Svētdien tika aizdedzināta kādas Ēģiptes valsts iestādes ēka, jau ceturto dienu galvaspilsētas Kairas centrā turpinoties protestiem, kuros pieprasa ātrāku varas nodošanu civilai vadībai.

Pagaidām nav zināms, kas rīkoja uzbrukumu, bet valsts ziņu aģentūras vainoja nezināmus ļaunprātīgus dedzinātājus.

Valdības ēka atrodas netālu no Iekšlietu ministrijas galvenās ēkas, pret kuru ir vērsti jaunākie protesti Ēģiptē, kas izcēlās pēc vardarbīgām futbola līdzjutēju sadursmēm trešdien, kurās gāja bojā 74 cilvēki.

Kopš ceturtdienas protestos Ēģiptes Iekšlietu ministrijas apkārtnē gājuši bojā septiņi cilvēki, bet vēl pieci nogalināti Suecā, kas atrodas uz austrumiem no Kairas.

Arī sestdien Kairā notika demonstrantu un drošības spēku sadursmes, lai gan daļa aktīvistu cenšas izbeigt vardarbību.

Ēģiptes pilsētā Portsaidā trešdien futbola līdzjutēju izraisītās nekārtībās stadionā gāja bojā 74 cilvēki, tai skaitā viens policists, un tika ievainoti apmēram 1000. Nekārtības sākās tūlīt pēc tiesneša finālsvilpes spēlē starp ''Al-Ahly'' un ''Al-Masri'' komandām.

Demonstranti nekārtībās vaino Iekšlietu ministriju, bet varas iestādes uzsver, ka nekārtības bija līdzjutēju provokācija.

Notikušais Portsaidā saasināja kritiku pret Ēģiptes Bruņoto spēku augstāko padomi, kas pie varas nonāca pēc prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas pērn februārī.

Civilā padome, kas izveidota, lai sniegtu padomus bruņoto spēku līderiem, sestdien ieteica aktīvi turpināt darbu pie prezidenta vēlēšanu sagatavošanas. Padome ieteikusi, ka 23.februārī jāsākas prezidenta amata kandidātu pieteikšanai, kas ir gandrīz divus mēnešus agrāk nekā iepriekš ieteiktais 15.aprīlis.

Tas nozīmē, ka prezidenta vēlēšanas Ēģiptē varētu notikt jau aprīlī vai maijā. Bruņoto spēku augstākā padome plāno varu tautai nodot jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!