Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks sestdien brīdināja par iespējamo pilsoņu karu Irākā, kurā iesaistītos sunnīti, šiīti un kurdi.
"Es baidos, ka sunnīti un šiīti sāks uzbrukumus cits citam, un kurdi pieprasīs savu neatkarīgu valsti," Ēģiptes televīzijā teica Mubaraks, piebilstot, ka Turcijas iebildumi pret šādu valsti mazinot šķelšanās iespēju.

Turcija baidās, ka kurdi vēlas padarīt ar naftu bagāto Kirkūku par savas neatkarīgās valsts galvaspilsētu, un tas varētu pastiprināt separātisma tendences Turcijas kurdu vidū. Vašingtona vēlas saglabāt Irākas teritoriālo vienotību un nepieļaut, lai kurdi, kas kontrolē autonomo Irākas ziemeļdaļu kopš 1991.gada Persijas līča kara, atdalītos no tās.

"Vairākums irākiešu nepiekrīt Irākas sadalīšanai," teica Mubaraks, tiekoties ar valdošās Nacionālās demokrātiskās partijas pārstāvjiem. "Tomēr pastāv iespēja, ka viņi uzbruks cits citam (...) ES ceru, ka Irāka netiks sadalīta, jo tad daudzas mazas valstis sāks uzbrukt viena otrai." Pirms Irākas kara Ēģipte un citas arābu valstis aicināja respektēt Irākas teritoriālo integritāti.

Ceturtdien Mubaraks aicināja izveidot Irākā pārejas laika valdību, lai nostabilizētu valsti, un paziņoja, ka pienākums stabilizēt situāciju valstī jāuzņemas ASV un Lielbritānijai, kuras iebruka Irākā, lai gāztu Sadama Huseina valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!