Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ēģiptē desmit dienu laikā Ēģiptē izpildīti 49 nāvessodi, bet vēl četras personas nogalinātas, tām mēģinot bēgt no cietuma, nosodošā paziņojumā vēsta starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Par nāvessodiem laikā no 3. līdz 13. oktobrim ziņojuši dažādi valdības laikraksti, organizācija tikai apkopojusi publiski pieejamo informāciju. Starp nogalinātajiem bijušas arī divas sievietes.

Kopumā 15 cilvēki bijuši notiesāti uz nāvi par dalību politiskajos protestos pēc 2013. gadā notikušā militārā apvērsuma, ar kuru ģenerālis un šobrīd prezidents Abdelfatahs al Sisi gāza demokrātiski ievēlēto prezidentu Mohamedu Mursi. Vēl desmit citi bijuši grupējuma "Ēģiptes karavīri" biedri, kuri īstenojuši teroristiskus uzbrukumus 2014. gadā.

Savukārt izbēgšanas laikā nogalinātie cietumnieki ieslodzījuma vietā izcietuši sodu par dalību teroristiskās darbībās. HRW gan, atsaucoties uz organizācijas ievāktām aculiecinieku ziņām vēsta, ka četri vīrieši nošauti pēc tam, kad viņu kamerā viņi rutīnas pārbaudes laikā letāli sadūruši cietuma sargus.

Daudzi no tiem, kam izpildīti nāvessodi, bijuši apsūdzēti par izvarošanām un slepkavībām.

HRW pārstāvis Džo Storks gan norāda, ka godīgu tiesu nepastāvēšana Ēģiptē, īpaši politiskās prāvās, nozīmē, ka katrs šādas tiesas piespriests un izpildīts nāvessods ir smags cilvēktiesību pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!