Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ēģipte uz Sīriju jūlija beigās nosūtījusi 150 vīru lielu bruņoto spēku daļu, kas palīdzēšot Bašara al Asada režīma cīņā ar nemierniekiem, atsaucoties uz Turcijas medijiem, raksta "Al Araby". Arī Sīrijas ziņu aģentūra "Shahed" ziņojusi par ēģiptiešu algotņu ierašanos. Tikmēr Ēģipte šīs ziņas noliedz.

Ja Ēģiptes spēki patiesi ieradušies pilsoņkara plosītajā valstī, tad apdzīvotākās arābu valsts armijai šis ir jau otrais bruņotais konflikts, kurā tā nostājusies pretējās ierakuma pusēs ar Turcijas spēkiem. Tikai pirms dažām nedēļām abu valstu karavīri ieņēma pretējās puses arī Lībijā.

Ēģiptes karavīri Sīrijā izvietoti Alepo un Idlibas provincēs, atsaucoties uz Turcijas aģentūru "Anadolu", vēsta "Al Araby". Abas šīs provinces šķērso frontes līnija, kuras vienā pusē ir Turcijas atbalstītie nemiernieki, tostarp džihādistu grupējumi, kā arī pašas Turcijas Bruņoto spēku daļas, bet otrā Sīrijas režīma armija, Irānas spēki un Irānai pakļauti daudznacionāli grupējumi, tostarp Libānas "Hezbollah" un Afganistānas "Fatemiyoun" kaujinieki, kā arī Krievijas un tagad arī Ēģiptes spēki.

Arī Ēģiptes militārās vienības esot izvietotas ciešā koordinācijā ar Irānas Revolucionāro Gvardi, kura jau gandrīz kopš paša pilsoņkara sākuma bijis un turpina būt lielākais al Asada režīma pusē karojošais sauszemes militārais spēks. Ēģiptieši nosūtīti uz divu piefrontes pilsētu apkārtni, kuru tiešā tuvumā norisinās aktīva karadarbība.

Tikmēr Ēģiptes Pārstāvju palātas Aizsardzības un nacionālās drošības komitejas vadītājs, ģenerālmajors Kamals Amers noraidījis ziņas par ēģiptiešu nosūtīšanu uz Sīriju kā "nepamatotas baumas". Viņš atzīmējis, ka pēdējā valsts, kurp Ēģipte nosūtījusi sava karaspēka daļas, ir kaimiņvalsts Lībija. Tajā ēģiptieši karo līdzās Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņiem, atbalstot par Halīfa Haftara spēkiem dēvēto grupējumu "Lībijas Nacionālā armija".

Ēģiptes spēku nosūtīšana uz Sīriju var tikt tulkota kā ziņa Turcijai, ka tās atbalsts ANO atzītajai Lībijas valdībai, pret kuru iestājas Ēģipte, tiek uztverta kā naidīgs solis. Vienlaikus šāda iespējamā Ēģiptes un Irānas sadarbība var ietekmēt līdz šim ciešās Ēģiptes un Saūda Arābijas attiecības. Arī Saūda Arābija Lībijā atbalsta Haftara spēkus, bet Irānu uzskata par savu galveno ienaidnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!