Foto: AFP/Scanpix
Ēģiptes amatpersonas paziņojušas, ka lauž līgumu par dabasgāzes piegādi Izraēlai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ēģiptes uzņēmums "Egyptian Natural Gas Holding Company" paziņojis, ka līgums ir lauzts, jo tā nosacījumi ir pārkāpti. Savukārt Izraēlas kompānija "Ampal", kura iepērk gāzi, paziņojusi, ka līguma laušana ir "nelikumīga un negodprātīga", un pieprasīja to atsaukt. 

"Ampal" starptautiskajā šķīrējtiesā vēlas piedzīt kompensāciju par to, ka gāzes piegādes tikušas pārtrauktas gāzesvada bojājumu dēļ, kas radušies pēc vairākām tā spridzināšanām Sīnaja pussalā.

Izraēla no Ēģiptes iegūst 40% valstī patērētās gāzes, ko pārsvarā valstī izmanto elektrības ražošanai. Izraēlas finanšu ministrs Juvals Steinics jau paziņojis, ka notikums rada "lielas bažas" un aizēno starp abām valstīm 1979. gadā noslēgto miera līgumu, kurš paredz arī energopiegādes Izraēlai. 

Tomēr gāzes piegādes darījums bijis ļoti nepopulārs ēģiptiešu vidū, turklāt viena no apsūdzībām pret bijušo valsts prezidentu Hosnī Mubaraku ir par to, ka gāze ir pārdota par pārāk zemu cenu. Kopš pagājušā gada tautas sacelšanās ir notikuši 14 gāzes cauruļvada uz Izraēlu spridzināšanas mēģinājumi Sīnaja reģionā, kurš ir nemierīgs, daļēji pateicoties labi bruņotām beduīnu ciltīm, kas tajā dzīvo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!