Foto: DELFI
Ēģiptē no muzeja nozagta 3000 gadu sena faraona Tutanhamona māsas statuja, piektdien vēsta laikraksts "Mirror".

Statuja ar nosaukumu "Faraona Ehnatona meita" nozagta no muzeja Mellevī pilsētā. Ēģiptes varas iestādes to izsludinājušas starptautiskā meklēšanā. Kopā ar seno statuju no senlietu ekspozīcijas pazuduši vēl aptuveni 1000 citu priekšmetu.

Eksperti ir noraizējušies, ka senie eksponāti varētu būt nozagti pēc pasūtījuma un nonākt ārzemēs. Tutanhamona māsas statuja bija muzeja vērtīgākais eksponāts. To bija paredzēts nodot jaunam muzejam, kurš būs veltīts Ehnatona - Tutanhamona tēva - ģimenei.

"Delfi" jau vēstīja, ka 19 gadu vecais Tutanhamons, visticamāk, gājis bojā satiksmes negadījumā, kā to secināja britu zinātnieki.

Šis nav pirmais gadījums, kad Ēģiptes muzeji cietuši no pretlikumīgas darbības. Laupītāji vērtīgās senlietas no muzeja Kairā izvazāja jau pirmajās 2011. gada pret prezidentu Hosni Mubaraku vērstās revolūcijas dienās.

Pēc ilgus gadus valdījušā Mubaraka gāšanas valstī joprojām nav pilnībā atjaunota kārtība un Ēģiptei nozīmīgā tūrisma nozare ir ievērojami sarukusi.

Jaunu vardarbības uzliesmojumu un asinsizliešanu valsts piedzīvoja pēc tam, kad jūlijā armija no amata gāza pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu - islāmistu Mohamedu Mursi. Viņa atbalstītāji rīkoja protestus, kā arī izdemolēja kādu muzeju ar faraonu laiku senlietām (foto zemāk).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!