Foto: EPA/LETA
Ēģiptē svētdien gaidāmo parlamenta vēlēšanu fonā arvien aktīvāk tiek uzdoti jautājumi par iespējamo prezidenta Hosni Mubaraka sāncensi.

Valdībai pastiprinot represijas pret savu galveno sāncensi Musulmaņu brālību, nav šaubu, ka pēc vēlēšanām varu savās rokās paturēs valdošā Nacionāldemokrātiskā partija (NDP).

Taču vēlēšanu iznākums atkarībā no tā, kurš no NDP spārniem vēlēšanās gūs lielākus panākumus, varētu ietekmēt Mubaraka dēla Gamala izredzes kļūt par nākamo valsts vadītāju.

"Šo vēlēšanu rezultāts, šķiet, ir jau iepriekš noteikts," atzīst politikas eksperts Ammārs Ali Hasans. "Tas viss ir to notikumu ķēdes elements, kas veidos varu periodā pēc Mubaraka."

Pēdējo nedēļu laikā varasiestādes ir apklusinājušas kritiski noskaņotos medijus un apcietinājušas simtiem Musulmaņu brālības aktīvistu.

Lai gan Musulmaņu brālība oficiāli ir aizliegta, tā savus pārstāvju vēlēšanām izvirzījusi kā neatkarīgos kandidātus.

Aleksandrijā, Ēģiptes otrajā lielākajā pilsētā, tiesa, pamatojoties uz lielo diskvalificēto kandidātu skaitu, šonedēļ vēlēšanas atcēla deviņos no desmit apgabaliem.

Ēģiptes amatpersonas līdz šim ignorējušas ASV un citu valstu aicinājumus atcelt ārkārtas likumu, kas drošības dienestiem dod plašas pilnvaras mītiņu un demonstrāciju ierobežošanai. Kaira atteikusies arī no starptautisko novērotāju klātbūtnes vēlēšanu laikā.

Valdības kritiķi apgalvo, ka tā pēdējo gadu laikā, izmantojot stingrās likumu normas, faktiski sastindzinājusi valsts politisko dzīvi.

"Ierobežojošo likumu, iebiedēšanas un patvaļīgo arestu kombinācija rada pilsoņiem ārkārtīgas grūtības brīvi izvēlēties cilvēkus, kurus viņi vēlas par saviem pārstāvjiem parlamentā," šonedēļ publicētajā ziņojumā norāda cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Human Rights Watch" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktors Džo Starks. "Valdības represijas brīvas un godīgas vēlēšanas šajā nedēļas nogalē padara par ļoti mazticamām."

Tajā pašā laikā opozīcijā nav vienprātības par to, vai vēlēšanās piedalīties, vai arī tās boikotēt.

Džordžs Išaks, kurš vada Nacionālo apvienību pārmaiņām, kas pirms 2005.gada vēlēšanām stājās pretī valdošajai partijai, uzskata, ka šoreiz vēlēšanās nav jēgas piedalīties.

Savukārt Musulmaņu brālības līderi izlēmuši izvirzīt savus kandidātus uz 30% no 508 parlamentāriešu vietām.

"Mums ir cerības, un mūsu skaits pieaug," izteicās islāmistu priekšvēlēšanu štāba koordinators Mohammeds Mursi.

2005.gada vēlēšanās ar Musulmaņu brālību saistītie kandidāti ieguva 88 vietas un spēja izveidot lielāko opozīcijas frakciju.

Tikmēr NDP dažos apgabalos uz vienu deputāta vietu izvirzījuši pat vairākus kandidātus, un tas, pēc analītiķu domām, liecina, ka valdošajā partijā pieaug iekšējās nesaskaņas starp tā dēvēto veco gvardi un jaunās paaudzes pārstāvjiem.

Tajā pašā laikā 82 gadus vecais Mubaraks, kurš atrodas pie varas kopš 1981.gada, nav aktīvi iesaistījies priekšvēlēšanu kampaņā.

Savukārt viņa dēls izrādījis neierastu aktivitāti, vairākās televīzijas intervijās norādot, ka NDP nepieciešama reorganizācija.

"Apstākļi ir mainījušies," vienā no nesenajām intervijām sacīja Gamals Mubaraks. "Jebkura partija, ne tikai NDP, nevar pastāvēt, ja tā sevi neattīsta."

Lai gan anonīmas valdošās partijas amatpersonas apgalvojušas, ka Mubaraks vecākais gatavojas atkal startēt nākamā gada prezidenta vēlēšanās, šķiet, ka daudzi Ēģiptē par to nav pārliecināti, un analītiķi viņa dēla aktivitātes interpretē kā centienus nostiprināt savas pozīcijas, īpaši valdošās elites acīs.

Tikmēr Kairas ielās maz varēja sastapt ēģiptiešus, kuri par svētdienas vēlēšanām izrādītu lielu interesi.

"Nav informācijas par to, kas ir kandidāti," atzīst 45 gadus vecais skolas direktors Abuzaids Jusefs. Viņš gan piebilst, ka balsos par jebkuru kandidātu, ja vien tas nepārstāv NDP, jo valdošās partijas politiķi tikai runājot, bet neko nedarot.

Savukārt viņa 40 gadus vecā sieva nav pat papūlējusies atjaunot savu vēlētāja apliecību, kurai beidzies derīguma termiņš.

"Viss vienalga. Vai es pievēršu uzmanību, vai nē, mums būs tie paši rezultāti," viņa nosaka, paraustot plecus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!