Foto: AFP/Scanpix
Tiesas sēdē drošības apsvērumu dēļ notiek Kairas policijas akadēmijas telpās un kopumā par kārtību gādā aptuveni 3000 policistu un drošības spēku karavīru, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

Policijas akadēmijas galvenajā auditorijā ir vietas 600 skatītājiem. Tiesājamie - Hosnī Mubaraks un viņa dēli Gamals un Alā atrodas speciāli izveidotā būrī. Starp apsūdzētajiem ir arī bijušais iekšlietu ministrs Habibs al Adlijs un seši augstākie policijas virsnieki.

No televīzijām zālē ir pārstāvēts tikai Ēģiptes valsts kanāls.


Vēl pirms tiesas sēdes sākuma, ārpusē pie akadēmijas notika Mubaraka atbalstītāju un pretinieku grupu sadursmes, kuri viens otru apmētāja ar akmeņiem līdz iejaucās likumsargi.

Eksprezidentam izvirzītas apsūdzības korupcijā un masu protestu dalībnieku slepkavību sankcionēšanā. Par šo punktu gan var izrādīties par maz pierādījumu.

Novērotāji atzīmē, ka demonstrantu slepkavības pārsvarā veikuši civilā tērpti snaiperi, kas darbojušies naktīs. Ja arī tie bijuši slepenpolicisti, maz ticams, ka ir bijušas valsts galvas sankcionētas rakstiskas, vai pierādāmas mutiskas pavēles - izrēķināties ar protestētājiem

Kā ziņots, Mubaraks vairākus mēnešus atradies arestā vienā no Šarmelšeihas slimnīcām, kur viņam tiek sniegta medicīniskā palīdzība pēc pieredzētās sirdslēkmes.

Mubaraka advokāts Farids al Dībs apgalvo, ka bijušā prezidenta veselības stāvoklis viņam neļauj stāties tiesas priekšā, kā arī noliedz, ka viņš būtu devis rīkojumu šaut uz demonstrantiem.

Mubaraka režīmam cenšoties apspiest sacelšanos, līdz 11.februārim, kad ilggadējais prezidents, piekāpjoties pieaugošajam spiedienam, beidzot amatu pameta, tika nogalināti vairāk nekā 850 cilvēki.

Vairāki Mubaraka režīma ministri jau ir notiesāti par korupciju, tostarp Adlijs, kuram tika piespriests 12 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!