Foto: LETA

Ēģiptes tiesa piespriedusi kādam blogerim trīs gadus cietumā, jo tas izplatījis "nepatiesas ziņas" par to, ka 45 gadus vecās precētās ēģiptiešu sievietes ir gatavas "netiklībai", lai krāptu savus vīrus, sestdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Tiesa sacījusi, ka blogera Taumūra el Sobkisa izteikumi pagājušā gada decembra televīzijas sarunu šovā kaitē sabiedrības mieram un bojā sabiedrības intereses.

Sarunu šova veidotāji un daži iedzīvotāji arī iesnieguši sūdzības prokuroriem pret blogeri, jo tas aizvainojis Ēģiptē dzīvojošās sievietes. Kā norāda laikraksts, blogeri pārsteigusi šāda šova veidotāju rīcība.

"Mēs varam kritizēt vai noraidīt komentārus, ko sacīja blogeris, bet viņš nav izdarījis noziegumu," sacīja advokāts Gamals Eids.

Blogeris var pārsūdzēt šo tiesas lēmumu, ziņo "The Washington Post".

Ziņots, ka Saūda Arābijā vīrietis sodīts ar 10 gadiem cietumā un 2000 pletnes pērieniem par Dieva esamības noliegšanu savā tvitera kontā.

Vairākos simtos tvītu vīrietis paudis savus ateista uzskatus, kuros noliedzis Dieva esamību, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press" (AP).

Ziņu aģentūra, atsaucoties uz portālu "Al-Watan" ziņo, ka šos vīrieša tvītus atradusi reliģiskā policija, kas katru dienu veic sociālo tīklu monitoringu.

Vairāk nekā 600 tvītos vīrietis noliedzis Dieva esamību, izsmējis Korāna rakstus, kā arī apsūdzējis visus praviešus par meliem. Vīrietis arī norādījis, ka šī mācība veicinājusi karadarbību.

28 gadus vecais vīrietis atzinis, ka ir ateists, kā arī atteicies nožēlot savus grēkus, argumentējot, ka viņam bija tiesības paust savus uzskatus tviterī.

Vīrietim piespriests arī naudas sods - 20 000 tūkstoši Saūda Arābijas riālu jeb vairāk nekā četri tūkstoši eiro.

Jau vēstīts, ka 2012. gadā Saūda Arābijas blogeri Raifu Badavi apcietināja un notiesāja par islāma vērtību zaimošanu emuārā, piespriežot viņam 10 gadus ieslodzījuma, 1000 sitienus ar pletni un 226 000 eiro lielu naudas sodu.

Raifam Badavi piespriestos pirmos 50 pletnes sitienus publiski veica 2015. gada janvārī, bet pārējos atlika starptautisko protestu dēļ.

Blogeris saņēma arī Saharova balvu, ko kopš 1988. gada Eiropas Parlaments ik gadu piešķir cilvēkiem un kolektīviem no visas pasaules, kas veltījuši savas dzīves, lai cīnītos par cilvēktiesībām un pamatbrīvībām, jo īpaši izteiksmes brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!