Foto: EPA/LETA
Ēģiptes galvaspilsētas Kairas centrā un ostas pilsētā Suecā trešdien, pret valdību vērsto protestu otrajā dienā, izraisījušās jaunas sadursmes policijas un protestētāju starpā, vēsta žurnālisti un aculiecinieki. Aizturēti aptuveni 700 cilvēki.

Iekšlietu ministrija noteikusi aizliegumu rīkot mītiņus un brīdinājusi, ka protestētāji tiks sodīti. "Netiks pieļauta nekāda provokatīva rīcība, protesta mītiņi, gājieni vai demonstrācijas," norādīts ministrijas paziņojumā.

ASV, būdama svarīga Ēģiptes sabiedrotā, aicinājusi šo aizliegumu atcelt.

Saskaņā ar oficiālajām ziņām otrdien dzīvību zaudējuši četri cilvēki - trīs protestētāji un viens policists.

Pēc drošības dienestu informācijas, visā valstī aizturēti kopumā vismaz 700 cilvēki. Zināms, ka Kairā aizturēti 90 cilvēki, bet ostas pilsētā Asjūtā - 121 opozīcijā esošās Musulmaņu brālības biedri. Vairāki desmiti cilvēku aizturēti arī Aleksandrijā.

Galvaspilsētā policija raidījusi asaru gāzi pret simtiem demonstrantu, kas pieprasīja prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, pulcējoties pie žurnālistu sindikāta. Savukārt protestētāji apmētājuši policistus ar akmeņiem.

Kairas centra ielās izvietotas speciālo policijas vienību mašīnas. Drošības spēki aplenkuši žurnālistu sindikātu un uz laiku aizturējuši vienu no tā valdes locekļiem.

Suecā, kur otrdien tika nogalināti trīs protestētāji, policija laidusi darbā stekus un ūdensmetējus, cenšoties izdzenāt vismaz 2000 cilvēku lielo pūli, kas bija sapulcējies līdzās morgam, pastāstīja notikuma aculiecinieki.

Otrdien visplašākās demonstrācijas notika Kairā, kur mītiņu dalībnieku uzraudzībai bija mobilizēti 20 līdz 30 tūkstoši policistu.

Pēc pusnakts policistiem ar asaru gāzes palīdzību izdevās demonstrāciju izklīdināt, un trešdienas rītā Kairas centrā esošajā Brīvības laukumā protestētāji vairs nebija manāmi.

Tomēr viens no otrdienas protestu galvenajiem rosinātājiem - jauniešu grupējums "6.aprīļa kustība" - internetā aicinājis cilvēkus atgriezties laukumā.

Citā aicinājumā tas mudina "iziet ielās, pieprasot tiesības uz dzīvību, brīvību un cilvēka cieņu", un turpināt protestus, "kamēr Ēģiptes tautas prasības tiks izpildītas". "Mēs to aizsākām un apstāties nedomājam," aģentūrai AFP paziņojis kāds kustības pārstāvis.

Protestētāji pieprasa atcelt desmitiem gadus ilgušo ārkārtējo stāvokli, paaugstināt minimālo algu un aicina atkāpties iekšlietu ministru, apsūdzot viņam pakļautos drošības spēkus pārliecīgā spēka lietošanā.

ASV Baltā nama pārstāvis Roberts Gibss mudinājis Ēģiptes valdību būt iejūtīgai pret savas tautas cerībām un gaidām.

Vašingtona aicinājusi Kairu "veikt politiskas, ekonomiskas un sociālas reformas, kas varētu uzlabot ēģiptiešu dzīvi un sekmēt Ēģiptes labklājību".

Gan ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, gan Francijas un Vācijas ārlietu ministri Mišela Alio-Marī un Gvido Vestervelle aicinājuši būt savaldīgām visas iesaistītās puses.

Protesta akcijas, kas pāršalkušas Ēģipti, ir plašākās kopš tā dēvētajiem maizes nemieriem 1977.gadā. Ēģiptiešus uz protestiem iedvesmojusi tautas sacelšanās Tunisijā, kuras rezultātā tika gāzts ilggadējais prezidents.

Kā jau ziņots, gada nogalē un jaunā gada sākumā Tunisiju pārņemot plašām demonstrācijām un nekārtībām, kas sākās kā protests pret bezdarbu, inflāciju, korupciju, preses brīvības apspiešanu un sliktajiem dzīves apstākļiem, 14.janvārī prezidents Zins El Abidins Ben Ali bija spiests atkāpties no amata. Viņš devies trimdā un tagad patvērumu radis Saūda Arābijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!