Foto: AP/Scanpix
Ēģiptē pirmdien sāksies tiesas prāva pret gāzto prezidentu Muhamedu Mursi un vēl 14 cilvēkiem, kuri apsūdzēti par "kūdīšanu uz slepkavību" saistībā ar 2012.gada decembrī pie prezidenta pils notikušajām asiņainajām Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēm.

Kopš 3.jūlija apvērsuma armija gāzto prezidentu tur apcietinājumā. Oficiāli Mursi ieslodzījuma vieta netiek izpausta, bet atbilstoši mediju ziņām gāztais prezidents atrodas Toras cietumā.

Mursi var tikt piespriests mūža ieslodzījums vai pat nāvessods.

Mursi atbalstītāji pagājušajā nedēļā paziņoja, ka gāztais prezidents neatzīst tiesu, kas izskatīs viņam izvirzītās apsūdzības, un ir aicinājuši rīkot demonstrācijas Mursi atbalstam.

Gatavojoties Mursi tiesas prāvai, Ēģiptē pastiprināti drošības pasākumi un varasiestādes apgalvo, ka ir gatavas tikt galā ar jebkuru vardarbības uzliesmoju.

Jau vēstīts, ka pēc 3.jūlija armijas apvērsuma, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Mursi, valsts varas struktūras izvērsušas plašas represijas pret Mursi pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

Pagājušajā mēnesī tiesa lika apturēt Musulmaņu brālības darbību un arestēt visus tās aktīvus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē izsludināja ārkārtas stāvokli. Sākotnēji tas tika izsludināts "uz mēnesi", tomēr 12.septembrī ārkārtas stāvoklis tika pagarināts vēl uz diviem mēnešiem, ņemot vērā "attīstību un drošības situāciju valstī".


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!