Foto: stock.xchng

Ēģiptē nojauktas vairāk kā 3,255 mājas un citas ēkas, kas atrodas Sīnāja pussalā, atsaucoties uz Starptautisko cilvēktiesību aizsardzības organizāciju "Human Rights Watch" (HRW), vēsta BBC.

Karaspēks mājas gar Gazas robežu sāka nojaukt 2013. gadā, lai izveidotu tā saucamo "buferzonu" un likvidētu kontrabandas tuneļus, kad notika straujš kaujinieku uzbrukuma skaita pieaugums.

Cilvēki, kas izlikti no mājām, iepriekš nav tikuši brīdināti, tiem nav piešķirti nedz pagaidu mājokļi, nedz atbilstošas kompensācijas, apgalvo HRW.

Savukārt Ēģiptes valdība uzstājusi, ka iedzīvotāji ēku nojaukšanu esot atbalstījuši.

Džihādistu grupas, kas atrodas Ziemeļu Sīnājā, ieskaitot “Islāma valsti”, pastiprinājušas savus uzbrukumus kopš 2013. gada jūlija, kad Ēģiptes militārie spēki gāza no amata toreizējo prezidentu Mohamedu Mursi.

Uzbrukumos nogalināti vairāk nekā 3600 civiliedzīvotāji, tajā skaitā drošības personāls un kaujinieki. Vairāk nekā divas trešdaļas no tiem nogalināti kopš 2014. gada oktobra, kad valdība paziņojusi par saviem plāniem attiecībā uz ‘’bufera zonu’’.

Līdz šim militārie spēki iznīcinājuši gandrīz visas ēkas un lauksaimniecības zemes aptuveni viena kilometra robežās no Gazas. Ēku nojaukšanai tie izmantojuši sprāgstvielas, kā arī speciālu zemes rakšanas aprīkojumu, secinājis HRW, izmantojot satelītuzņēmumu un citu datu analīzi.

HRW apgalvo, ka armijas mērķis ir attīrīt aptuveni 79 kvadrātkilometrus lielu platību gar Gazas robežu, kas iekļauj arī aptuveni 78 000 cilvēku apdzīvoto pilsētu Rafu.

Ēģiptes valdība uzskata, ka šī militārā operācija ļaus slēgt kontrabandas tuneļus, kas esot viens no veidiem kā džihādisti saņem ieročus, bruņojumu un loģistikas palīdzību tieši no palestīniešu kaujiniekiem Gazā.

HRW, atsaucoties uz paziņojumiem no Ēģiptes un Izraēlas amatpersonām, gan norāda, ka ieroči visbiežāk tiekot iegūti no Lībijas vai sagrābti no Ēģiptes militārajiem spēkiem.

Atbildīgās iestādes iedzīvotājus par izlikšanu no mājām bieži vispār nav informējušas, norāda HRW.

HRW secinājis, ka ar šādu rīcību Ēģipte ir pārkāpusi ANO un Āfrikas noteiktās konvencijas, jo aizsardzības nolūkos piespiedu kārtā tikuši izlikti iedzīvotāji. Iespējams, Ēģipte ir pārkāpusi arī kara likumus, pieļauj HRW.

Ēģiptes valdība nav spējusi izskaidrot, kāpēc karaspēks neesot izmantojis īpašas tuneļu atklāšanas iekārtas, kuras iepriekš esot apguvuši apmācībās ASV un kuras ļauj atrastu un likvidētu tuneļus, neiznīcinot cilvēku mājas, apgalvo HRW.

"Iznīcināt mājas, dzīvojamos rajonus un to apkārtni, ir hrestomātisks piemērs tam, kā zaudēt pretnemiernieku operācijā," stāsta Sāra Lea Vitsone, HRW Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktore .

Savukārt Ēģiptes valdība paziņojusi, ka tā ir ievērojusi atzītus starptautiskos cilvēktiesību likumus un standartus, lai nodrošinātu aizsardzību pret dzīvību un īpašumu.

"Visi pasākumi tika veikti, konsultējoties un koordinējoties ar vietējiem iedzīvotājiem, kuri ir informēti un pārliecināti par to, cik svarīga ir viņu līdzdalība Ēģiptes valsts drošības aizsardzībā un ieguldījumā, lai novērstu starptautisko terorismu," piebilda Vitsone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!