Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes galvaspilsētā Kairā svētdien un naktī uz pirmdienu notika sadursmes starp drošības spēkiem un kristiešu reliģiskā novirziena - koptu demonstrantiem, kurās gājuši bojā vismaz 24 cilvēki, pirmdien informē raidsabiedrība BBC.

Kopti sarīkoja protestus, saistībā ar baznīcas dedzināšanu, kas 30. septembrī notika Asuānas provincē. Vietējais guberantors Mustafa al Sejeds publiski paziņojis, ka baznīca uzcelta nelikumīgi, un vietējie musulmaņu radikāļi to aizdedzinājuši. Kopti un viņu atbalstītāji galvaspilsētā Kairā devās protesta gājienā un pieprasīja Asuānas provinces gubernatora atkāpšanos.

Pie valsts televīzijas ēkas demonstranti iesaistījās sadursmēs ar drošības spēku karavīriem, kas apsargāja televīzijas centru. Koptu pārstāvji apgalvoja, ka iepriekš viņiem uzbrukuši nezināmi ar akmeņiem un nūjām bruņoti cilvēki.

Ēģiptes premjerministrs Esams Šarafs aicināja musulmaņus un koptus nepakļauties kūdīšanai. Viņš norādīja, ka sadursmes atšķirīgu ticību pilsoņu starpā rada draudus valsts drošībai.

Kā ziņots, kristieši kopti, kas ir apmēram 10% no Ēģiptes iedzīvotājiem, sūdzas par valsts sankcionētu diskrimināciju un apsūdz valdošo militāro padomi iecietībā pret tiem, kas sarīkojuši uzbrukumus kristiešiem. Viņi bažījas, ka arī pēc parlamenta vēlēšanām un likumīgās valdības apstiprināšanas, viņu stāvoklis neuzlabosies.

Jau vēstīts, ka pēc masu protestiem februārī bija spiests atkāpties ilggadīgais valsts prezidents Hosnī Mubaraks. Varu valstī pārņēma Augstākā militārā padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!