Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien atsāksies korupcijā un slepkavībās apsūdzētā bijušā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka tiesas prāva, taču atšķirībā no divām iepriekšējām sēdēm lietas izskatīšana vairs netiks pārraidīta televīzijas tiešraidē.

Pirmdien tiesa sāks liecinieku izjautāšanu ar mērķi noskaidrot, kurš deva rīkojumu atklāt uguni pret protestētājiem.

"Tiesa uzklausīs četrus lieciniekus, viņu vidū arī centrālo drošības spēku komunikāciju daļas vadītāju un par operācijām atbildīgos virsniekus, kas ietilpa šo pašu spēku sastāvā," vēta valdības laikraksts "Al Ahram".

Tiesa centīsies noskaidrot, vai rīkojumu šaut uz demonstrantu pūli devis iekšlietu ministrs vai arī lēmuma pieņemšanā bijis iesaistīts arī Mubaraks.

18 dienu ilgajos protestos, kuru rezultātā Mubaraks bija spiests atkāpties no amata, šā gada sākumā gāja bojā vairāk nekā 850 cilvēku, bet vēl vairāki tūkstoši tika ievainoti, liecina oficiālie dati.

Saistībā ar vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem līdzās Mubarakam tiek tiesāts arī bijušais iekšlietu ministrs Habibs al Adlijs.

Ja viņi tiks atzīti par vainīgiem uzrādītajās apsūdzībās, viņiem draud nāvessods.

Savukārt par apsūdzībām korupcijā līdzās Mubarakam tiesas priekšā stājušies arī abi viņa dēli. Gan Mubaraks, gan viņa dēli nolieguši savu vainu.

Tieslietu eksperti tikmēr pauduši bažas par šī tiesas procesa straujo gaitu, ņemot vērā izskatāmo jautājumu sarežģītību.

Parasti šādu noziegumu izmeklēšana ilgtu vairākus mēnešus un šajā lietā būtu tūkstošiem dokumentu, taču varasiestādes centušās pasteidzināt šo procesu, lai nepieļautu protestu atsākšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!