Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes armijas vienības trešdien valsts galvaspilsētā Kairā pie Tahrira (Brīvības) laukuma izveidoja "dzīvos vairogus", lai neļautu sastapties protestētājiem un policistiem, informē aģentūra "RIA Novosti".

Karavīri izveidoja ķēdi Mohamada ielas sākumā, aiz viņiem novietotas bruņu mašīnas. Tomēr, kā stāsta aculiecinieki, sadursmes starp policistiem un manifestantiem, turpinās. Apkārtnē sapulcējušies vairāki tūkstoši ciilvēku, kas izturas agresīvi gan pret likuma pārstāvjiem, gan viens pret otru. Pie pūļa pastāvīgi ierodas ātrās palīdzības mašīnas, lai aizvestu ievainotos.

Ēģiptē jau piekto dienu notiek vardarbīgi protesti, kuru dalībnieki pieparasa paātrināt liberālās reformas valstī. Protestu laikā gājuši bojā vairāk nekā 30 un ievainojumus guvuši aptuveni 2000 cilvēku.

Ēģiptes līdzšinējā valdība otrdien iesniedza demisiju, un tika paziņots par jaunas " nacionālās vienotības" valdības izveidi. Tas tikai vēl vairāk iekvēlināja protestētājus.

Jau vēstīts, ka pret valstī valdošo militāro padomi vērstie protesti izraisījuši lielāko politisko krīzi Ēģiptē, kopš februārī tautas protestu dēļ atkāpās prezidents Hosnī Mubaraks un varu no viņa pārņēma šī padome.

Tagad draud izjaukt 28.novembrī plānotās parlamenta vēlēšanas, kas būtu pirmās vēlēšanas pēc Mubaraka demisijas.

Protestētāji iebilst pret militārās padomes izstrādātu konstitūcijas projektu, kas ļautu armijai paturēt pārāk daudz varas pēc jaunas civilas valdības ievēlēšanas. Viņi arī ir nobažījušies, ka šīs vēlēšanas ļautu atgriezties pie varas Mubaraka pārstāvētās un tagad slēgtās Nacionāldemokrātiskās partijas biedriem.

Militārā padome līdz šim uzstāja, ka nodos varu pēc prezidenta vēlēšanām, kuru datums  netika atklāts. Otrdien militārās padomes priekšsēdētājs feldmaršals Huseins Tantavi   pavēstīja, ka prezidenta vēlēšanas notiks līdz 2012. gada jūnija beigām, un ka nepieciešamības gadījumā var tikt sarīkots referendums par nekavējošu varas nodošanu.

Televīzijas uzrunā tautai Tantavi arī teica, ka ir pieņēmis valdības demisiju, un ka parlamenta vēlēšanas, kas notiks vairākās kārtās, sāksies paredzētajā laikā - 28.novembrī.

Protestētāji pieprasa prezidenta vēlēšanu sarīkošanu līdz 2012.gada aprīlim un radikālu reformu veikšanu Iekšlietu ministrijā.

37 revolucionāru kustību koalīcija, kurā pārstāvēti kreisie, liberāļi, islāmisti un citi politiskie spēki, ir nākusi klajā ar kopīgu paziņojumu. "Mēs apliecinām gatavību vērsties pret visiem spēkiem, kas cenšas apturēt revolūciju, atjaunot agrāko valdošo režīmu, iegrūst valsti haosā un pārvērst revolūciju par militāru apvērsumu," teikts kopīgajā paziņojumā.

Ēģiptes islāmistu kustība "Brāļi musulmaņi" apsūdz valdošo militāro padomi darbībās, kas ir pretrunā ar "visām cilvēciskajām, reliģiskajām un patriotiskajām vērtībām".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!