Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes karaspēks ceturtdien norobežoja teritoriju ap prezidenta pili Kairā, kad ceturtdienas naktī tur izcēlās vardarbīgas sadursmes starp prezidenta Mohammeda Mursi pretiniekiem un atbalstītājiem, paziņoja aculiecinieki.

Karavīri ierīkoja dzeloņdrāšu barikādes 150 metru attālumā no prezidenta pils vārtiem, bet pirms tam armija lika demonstrantiem pamest teritoriju.

Mursi atbalstītāji pameta teritoriju, bet vairāku simtu opozīcijas aktīvistu protesti turpinājās laukumā apmēram 300 metru attālumā no pils teritorijas.

"Republikas gvarde ir nolēmusi attīrīt teritoriju ap prezidenta pili pulksten 15 pēc vietēja laika (kas ir vienāds ar Latvijas laiku) un aizliegt protestus prezidenta institūcijas ēku tuvumā," teikts iepriekš izplatītajā armijas paziņojumā. Lēmums pieņemts pēc Mursi tikšanās ar aizsardzības ministru un citiem valdības līderiem.

Aculiecinieki pavēstīja, ka Mursi atbalstītāji, kas pie prezidenta pils rīkoja sēdstreiku, ir sākuši vākt savas personīgās mantas, lai dotos prom.

Republikas gvarde iepriekš ceturtdien solīja neizmantot vardarbību pret demonstrantiem pēc tam, kad pie prezidenta pils Kairā tika izvietoti tanki.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas naktī sadursmēs starp Mursi piekritējiem un opozīcijas demonstrantiem pieci demonstranti tika nogalināti un vēl apmēram 644 cilvēki tika ievainoti. Pretējo viedokļu pārstāvji viens otru apmētāja ar akmeņiem un raidīja šāvienus.

Tā bija lielākā vardarbība, kopš Mursi jūnijā kļuva par pirmo islāmistu Ēģiptes prezidenta amatā un opozīcijas līderi apsūdzēja tās organizēšanā islāmistu organizāciju "Musulmaņu brālība".

Opozīcija solīja, ka arī pēc vardarbīgajām sadursmēm protestus turpinās.

Demonstranti protestē pret konstitūcijas projektu, 15.decembrī paredzētu tautas nobalsošanu par to un prezidenta Mursi 22.novembrī izdoto konstitucionālo dekrētu, kas paplašina prezidenta pilnvaras un pasargā ikvienu viņa lēmumu no pārsūdzēšanas tiesā.

Vardarbība trešdien notika arī ārpus galvaspilsētas, kad protestētāji aizdedzināja "Musulmaņu brālības" birojus Ismailijas un Suecas pilsētās, bet Aleksandrijā piekāva "Musulmaņu brālības" amatpersonu un satversmes sapulces locekli Sobhi Salehu.

"Musulmaņu brālība" un premjerministrs Hišams Kandils aicināja abu pušu demonstrantus izklīst. ASV, Lielbritānija, Eiropas Savienība un Kairā bāzētā islāma institūcija "Al-Azhar" aicināja uz savaldību un dialogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!