Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes ietekmīgā armija sestdien paziņoja, ka nepieļaus, ka notikumi valstī pavēršas "katastrofālā" virzienā.

"Dialoga ceļš ir labākais un vienīgais veids, kā panākt vienošanos un strādāt valsts un tās iedzīvotāju interesēs," teikts Ēģiptes bruņoto spēku izplatītajā paziņojumā.

"Pretēja rīcība mūs ievedīs tumšā tunelī ar katastrofālām sekām, un tas ir kas tāds, ko mēs nepieļausim," uzsvērts paziņojumā.

Armija solīja saglabāt savu lomu, kā valsts drošības sargs, kas nenostājas nevienā pusē.

"Militārā institūcija vienmēr ir ar dižo Ēģiptes tautu un uzstāj uz tās vienotību," tā norādīja, piebilstot, ka "apstiprinām savu atbalstu nacionālajam dialogam un ceļam uz demokrātiju".

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi ceturtdienas vakarā teica uzrunu valsts televīzijā, aicinot opozīcijas pārstāvjus uz sarunām viņa birojā sestdien, lai pārvarētu politisko krīzi.

Ceturtdienas naktī sadursmēs pie prezidenta pils Kairā starp Mursi pretiniekiem un piekritējiem Kairā gāja bojā septiņi cilvēki un 644 tika ievainoti.

Demonstranti protestē pret jaunās konstitūcijas projektu un 15.decembrī paredzēto referendumu par to, kā arī prezidenta Mursi 22.novembrī izdoto konstitucionālo dekrētu, kas paplašina prezidenta pilnvaras un pasargā ikvienu viņa lēmumu no pārsūdzēšanas tiesā.

Mursi savā uzrunā sacīja, ka pēc referenduma viņa dekrēts tiks atcelts neatkarīgi no referenduma iznākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!