Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes armijas un protestētāju sadursmēs pagājušajā nedēļas nogalē ir sadeguši reti dokumenti no 18.gadsimta beigām un 19.gadsimta sākuma, pastāstīja Ēģiptes Institūta direktors Muhameds al Šarbuni.

Brīvprātīgie baltos laboratorijas tērpos, ķirurģiskos cimdos un maskās mēģina izglābt vismaz kaut ko no 192 tūkstošiem grāmatu, žurnālu un manuskriptu, kas ir daļēji vai pilnīgi pārogļoti.

Šie dokumenti atradās Napoleona Bonaparta izveidotajā Ēģiptes Institūtā, kur sadursmju laikā izcēlās ugunsgrēks.

Ievērojamākā šo dokumentu daļa ir "Ēģiptes apraksts" ("Description de l'Egypte") 24 sējumos - ilustrēts rakstu krājums par senās Ēģiptes civilizāciju un arheoloģiskajiem pieminekļiem, kas ir vairāk nekā 150 franču zinātnieku 20 gadu ilga darba auglis. Tā izdošana tika uzsākta, kad Francija no 1798. līdz 1801.gadam bija okupējusi Ēģipti.

Tiek uzskatīts, ka "Ēģiptes apraksts" šajā ugunsgrēkā ir neglābjami sadedzis. Institūta divstāvu ēkai Tahrira laukuma tuvumā tagad draud sagrūšana pēc jumta iebrukšanas. Šo ēku uzturēja kāda vietējā nevalstiskā organizācija.

Lielākā daļa Ēģiptes Institūta satura sadega ugunsgrēkā, kas sestdien plosījās vairāk nekā 12 stundas. Ugunsdzēsēji ar ūdeni postu tikai palielināja.

Sadursmēs sestdien aizdegās arī daļa parlamenta un transporta pārvaldes birojs, bet šie ugunsgrēki ātri tika nodzēsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!