Foto: Reuters/Scanpix

No Ēģiptes cietuma atbrīvotais Kataras satelīttelevīzijas "Al Jazeera" žurnālists, Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pēteris Greste dodas atpakaļ uz Austrāliju, trešdien paziņoja viņa ģimenes pārstāve.

Ir gaidāms, ka Greste ieradīsies Brisbenas starptautiskajā lidostā ceturtdien pulksten 0.40 pēc vietējā laika (16.40 pēc Latvijas laika), kur viņš vispirms privāti satiksies ar savu ģimeni, bet pēc tam Greste tiksies ar saviem atbalstītājiem un sniegs īsu paziņojumu medijiem.

Greste ceturtdien arī rīkos preses konferenci kopā ar saviem vecākiem Juri un Loisu un brāļiem Endrū un Maiklu.

"Austrālijas žurnālists Pēteris Greste ceturtdienas rītā ieradīsies mājās Austrālijā kā brīvs cilvēks pēc 400 dienām Kairas cietumā," paziņoja viņa ģimenes preses sekretāre.

Jau ziņots, ka Ēģiptes varas iestādes svētdien atbrīvoja Gresti un deportēja viņu uz Austrāliju. Greste kopā ar savu brāli Maiklu svētdien no Ēģiptes ieradās Kipras pilsētā Larnakā ar Ēģiptes aviokompānijas "EgyptAir" lidmašīnu. Pirms došanās atpakaļ uz Austrāliju Greste dažas dienas atpūtās Kiprā.

Greste pirmajos ierakstos savā "Twitter" kontā pēc atbrīvošanas pateicās atbalstītājiem un paziņoja, ka viņš drīz dosies satikt ģimeni savā dzimtenē Austrālijā.

"Es ar brāli Maiku drīz dosimies mājup uz Austrāliju. Nespēju sagaidīt satikšanos ar ģimeni," rakstīja Greste.

Greste pirmdien pēc ierašanās Kiprā norādīja, ka viņa atbrīvošana no Kairas cietuma ir liels solis uz priekšu Ēģiptei, bet viņš jūt bažas par abiem kolēģiem, kuri joprojām ir cietumā.

"Al Jazeera English" korespondentam Grestem un "Al Jazeera English" Kairas biroja vadītājam, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Ēģiptes pilsonim producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Visi trīs apsūdzētie, kas no 2013.gada decembra atradās apcietinājumā, tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz "pilsoņkara" sliekšņa. Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!