Foto: AFP/Scanpix
Gāztā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubaraka veselības stāvoklis pasliktinājies pēc telvīzijā demonstrēto Lībijas dikatatora Muamara Kadafi pēdējo dzīves mirkļu noskatīšanās. Svētdien pat tika izplatītas baumas, ka Mubaraks pārcietis klīnisko nāvi, pirmdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Vēlāk Ēģiptes varas iestādes un Mubaraka atbalstītāji nolieguši ziņas par bijušā līdera veselības kritisku pasliktināšanos, norādot, ka viņa stāvoklis ir stabils.

"Tās ir baumas, nepamatotas baumas. Mubaraka veselības stāvoklis nerada bažas par viņa dzīvību," teikts paziņojumā eksprezidenta atbalstītāju kustības "Piedodiet, prezident!" mājas lapā internetā.

Jau vēstīts, ka Mubaraks atrodas cietuma slimnīcā, no kuras viņu regulāri nogādā tiesas zālē, guļošu pārvietojamā gultā. Mubaraks tiek tiesāts par apsūdzībām varas ļaunprātīgā izmantošanā un korupcijā.

Kā ziņots,   Kadafi ceturtdien 20. oktobrī tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā Sirtē krustugunīs starp viņa piekritējiem un valstī varu pārņēmušajiem nemierniekiem, paziņoja nemiernieku Pagaidu pārejas nacionālās padomes premjerministrs Mahmuds Džibrils.

Džibrils apstiprināja, ka Kadafi bija sagūstīts dzīvs un ievietots pikapā. Kad mašīna sāka braukt, tā nokļuva krustugunīs, Kadafi tika ievainots galvā un nomira ceļā uz slimnīcu Misratas pilsētā, sacīja Džibrils.

Citi Lībijas nemiernieku pārstāvji paziņoja, ka Kadafi ar "zelta šauteni" ticis sagūstīts kanalizācijas caurulē pie Sirtes pilsētas.

"Kadafi bija džipā, kad nemiernieki atklāja uguni uz to. Viņš izkāpa un mēģināja aizbēgt, patveroties kanalizācijas caurulē," sacīja nemiernieku karalauka komandieris Muhameds Leits.

Francijas aizsardzības ministrs Žerārs Longē pastāstīja, ka Francijas kara lidmašīna "Mirage-2000" ceturtdienas rītā raidījusi brīdinājuma šāvienu, kad apmēram 80 automašīnu kolonna mēģinājusi atstāt Sirtes pilsētu. Nemiernieki pēc tam iznīcinājuši šīs mašīnas un no vienas izvilkuši Kadafi.

"Mēs paziņojam pasaulei, ka Kadafi ir miris revolūcijas gūstā. Tas ir vēsturisks brīdis. Tas ir tirānijas un diktatūras gals. Kadafi ir sagaidījis savu likteni," paziņoja Pagaidu pārejas nacionālās padomes preses sekretārs Abdels Hafezs Goga valsts austrumu pilsētā Bengazi.

Pagaidu pārejas nacionālās padomes amatpersonas paziņojušas, ka ceturtdien Sirtē nogalināts arī viens no Kadafi dēliem Mutasims un Kadafi režīma aizsardzības ministrs Abu Bakrs Juniss, kuri pretojušies aizturēšanai. Savukārt Kadafi dēls Saifs al Islāms, kurš tika uzskatīts par Kadafi varas mantinieku, esot mēģinājis aizbēgt un aplenkts kādā ciemā pie Sirtes.

Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome ceturtdien paziņoja, ka ir ieņēmusi Sirti, kas bija pēdējais nozīmīgais Kadafi spēku bastions, un šajā pilsētā sagūstīts bijušais diktators Kadafi, kurš tūlīt pēc sagūstīšanas no smagiem ievainojumiem miris.

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!