Foto: EPA/LETA
Ēģiptes un ārvalstu plašsaziņas līdzekļos parādās pretrunīgas ziņas par valsts ilggadīgā vadītāja Hosnī Mubaraka ģimenes bagātībām. Tiek minētas summas no 2,4 miljardiem ASV dolāru (1,04 miljardiem latu) līdz 70 miljardiem ASV dolāru ( 36,33 miljardiem latu), informē portāls “Newsru.com”.

Zemāko robežu pagājušo piektdien minējis britu laikraksts "The Sunday Times", bet augstāko robežu, atsaucoties uz ēģiptiešu amatpersonām, svētdien nosaucis Vācijas telekanāls "N24".

Tas nozīmētu, ka Mubaraka bagātība, iepējams, pārspēj ilgadīgā žurnala "Forbes" miljardieru saraksta līdera "Microsoft" dibinātāja Bila Geitsa īpašumu. Tā vērtība ir 54 miljardi ASV dolāru (28,3 miljardi latu).

Šobrīd Ēģitpē varu pārņēmusī Bruņoto spēku augstākā padome lūgusi vairāku valstu valdības "iesaldēt" banku rēķinus, kuri varētu būt saistīti ar Mubaraku, viņa ģimenes locekļiem vai bijušajām viņa valdības amatpersonām.

Tiek pieļauts, ka lielāko daļu kapitāla neizdosies atrast, ja vien Mubaraku netiesās par apsūdzībām korupcijā.

Oficiāli Ēģiptes prezidenta alga bija 808 ASV dolāri (419 lati mēnesī). Liela daļa no viņa pārvaldītajiem 80 miljoniem valsts iedzīvotāju bija jāiztiek ar diviem ASV dolāriem (1,02 latiem) dienā.

Kā norāda žurnālisti, Mubarakam bija iespēja saraust kapitālu lielo valsts uzņēmumu privatizācijas laikā, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Praktiski visu viņa valdīšanas laiku, valsts struktūrās, ko kontrolēja viņam tuvi grupējumi, zēla korupcija. Tā bija viens no iemesliem, kas iznākumā radīja masu protestus, kas sekmēja Mubaraka gāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!