Foto: AFP/Scanpix
Ēģiptes islāmistu organizētajos protestos piektdien Tahrīras laukumā galvaspilsētā Kairā pulcējušies desmitiem tūkstoši cilvēku, informē ārvalstu masu mediji.

Demonstranti atsaukušies konservatīvo reliģisko kustību līderu aicinājumam pulcēties uz pirmo masu protesta akciju pēc prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas. Akcija norit zem islāma lozungiem.

Akciju Kairā organizē 15 politiskās partijas un kustības, tomēr lielākā daļa Kairā sanākušo demonstrantu ir "Musulmaņu brāļu" atbalstītāji, kas iestājas par islāma republikas izveidošanu Ēģiptē un šariāta likumu ieviešanu.


Raidorganizācija BBC informē, ka daudzi ēģiptieši Tahrīras laikumā sāka pulcēties jau ceturtdien vakarā, lai ieņemtu labākās vietas. Protestētāji tur rokās lozungus "Islāmiska Ēģipte" un skandē saukļus "Islāms, islāms!" un "Allāhs ir liels!". Reportieri no notikuma vietas ziņo, ka islāmistu akcija satrauc vietējos iedzīvotājus ar liberāliem un sekulāriem uzskatiem.

BBC norāda, ka "Musulmaņu brāļi" ir vislabāk organizētais politiskais spēks Ēģiptē, tomēr nespēlēja nozīmīgu lomu nemieros, kas noveda pie Mubaraka režīma krišanas.

Spriedze starp Ēģiptes liberālajiem un islāmistu spēkiem aizvien pieaug, jo atšķiras to viedoklis par valsts nākotni. Liberālās partijas vēlas, lai jaunajā konstitūcijā, ko plānots pieņemt pēc parlamenta vēlēšanām, tiktu nostiprināti cilvēka pamattiesību un ticības brīvības principi. Tam piekrīt arī armija, kas vada valsti pēc Mubaraka gāšanas.

Savukārt "Musulmaņu brāļi" un citi islāmistiskie grupējumi iestājas par pēc iespējas ātrākām vēlēšanām un Ēģiptes pasludināšanu par islāma valsti, lai gan tām nav vienota izpratne par šo jēdzienu.

BBC norāda, ka, lai gan "Musulmaņu brāļi" var izvest ielās tūkstošiem cilvēku, tomēr, visticamāk, viņiem nav Ēģiptes iedzīvotāju vairākuma atbalsts. Politikas vērotāji prognozē, ka šī kustība vēlēšanās varētu iegūt 20% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!