Foto: AFP/Scanpix
Neilgi pēc tam, kad Ēģiptes armija trešdien vakarā paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta Mohameda Mursi gāšanu, ar komentāriem klajā nākušas daudzas valstis. Kamēr vienas izteikušas bažas par notikumu attīstību un aicina ātrāk sarīkot vēlēšanas, citas slavē Ēģiptes armiju, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Eiropas Savienība 

Eiropas Savienība (ES) nākusi klajā ar aicinājumu ātri atgriezties pie demokrātijas.

Ceturtdien izplatītā paziņojumā ES ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone aicina visas puses ātri atgriezties pie demokrātiskiem procesiem, kas ietver brīvas un godīgas prezidenta, kā arī parlamenta vēlēšanas un konstitūcijas atjaunošanu, lai pilnībā pabeigtu valsts pārēju uz demokrātiju.

Eštone izteica cerības, ka Ēģiptes jaunā valdība pilnībā pārstāvēs tautu, kā arī uzsvēra, ka ir svarīgi nodrošināt pamattiesības un likuma varu.

"Es stingri nosodu visus vardarbības aktus, izsaku līdzjūtību upuru ģimenēm un aicinu drošības spēkus darīt visu, kas ir viņu varā, lai aizsargātu ēģiptiešu dzīvības un labklājību," teikts Eštones paziņojumā.

Saūda Arābija

Saūda Arābijas karalis Abdullahs trešdien nosūtīja apsveikuma vēstuli Ēģiptes Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājam Adlijam Mansuram, kuru armija ir iecēlusi par pagaidu valsts vadītāju, vēsta Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA.

"Saūda Arābijas tautas un manā vārdā, mēs apsveicam jūsu līderību šajā kritiskajā Ēģiptes vēstures periodā. Mēs lūdzam Dievu, lai viņš palīdz uzņemties jums uzticēto atbildību, lai sasniegu mūsu brālīgo ēģiptiešu mērķus," teikts paziņojumā.

ASV

ASV trešdien sākotnēji izvairījās kritizēt Ēģiptes armiju, kad tā gatavojās pārņēma varu. Īsi pēc armijas paziņojuma, ka konstitūcija ir apturēta un Mursi vairs nav prezidents, ASV pauda bažas par militāro iejaukšanos, norāda "Al Jazeera".

ASV izsludināja savas Kairas vēstniecības evakuāciju. Vēlāk amatpersonas apstiprināja, ka ir dots rīkojums no Ēģiptes politisko un sociālo nemieru dēļ aizbraukt diplomātiskajiem darbiniekiem (kas nenodarbojas ar ārkārtas lietām) un to ģimenēm.

ASV prezidents Baraks Obama izteica bažas par Ēģiptes armijas lēmumu gāzt Mursi un aicināja ātri atgriezties pie civilās pārvaldes.

"Pārēja uz demokrātiju nenotiek bez grūtībām, bet galu galā tai jāpaliek uzticīgai tautas gribai. Godīga, spējīga un reprezentatīva valdība ir tas, ko parastie ēģiptieši vēlās un ir pelnījuši," "Al Jazeerra" citē Obamu.

"ASV un Ēģiptes ilgtermiņa partnerattiecības ir balstītās kopīgās interesēs un vērtībās, un mēs turpināsim strādāt ar Ēģiptes tautu, lai nodrošinātu veiksmīgu pārēju uz demokrātiju," uzsver Obama. 

Obama izvairījās militāristu iejaukšanos Ēģiptes politikā nosaukt par apvērsumu. "Al Jazeera" piebilst, ka jebkura valdībai, ka pie varas nākusi apvērsuma ceļā, nav tiesības uz ASV atbalstu.

Sīrija

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien slavēja Ēģiptes protestētājus pret Mursi un paziņoja, ka Mursi gāšana nozīmē "politiskā islāma" beigas.

Asads, kurš cīnās ar sacelšanos savā zemē, norādīja, ka ēģiptieši ir atklājuši "Musulmaņu brālības" "melus".

"Tas, kas notiek Ēģiptē, ir tā sauktā politiskā islāma krišana. Tas ir liktenis ikvienam pasaulē, kurš reliģiju izmanto politiskajām vai frakciju interesēm," "Al Jazeera" citē Sīrijas prezidenta vārdus.

Lielbritānija

Lielbritānija aicināja saglabāt mieru un izteicās pret militāru iejaukšanos politikā, tomēr nesauca Mursi gāšanu par apvērsumu.

"Situācija ir acīmredzami bīstama un mēs aicinām visas puses izrādīt savaldību un izvairīties no vardarbības,", paziņoja ārlietu ministrs Viljams Heigs. "Lielbritānija neatbalsta militāru iejaukšanos kā strīda risināšanas veidu demokrātiskās sistēmās."

Heigs tāpat aicināja ātri sarīkot godīgas vēlēšanas un izveidot civilu valdību, norādot, ka ilgtermiņā stabilitāti un labklājību nodrošinās tikai demokrātija.

Apvienotie Arābu Emirāti

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) atzinīgi novērtēja Ēģiptē notikušo varas maiņu un slavēja bruņotos spēkus, ziņo "Al Jazeera".

"Viņa augstība Abdullahs bin Zajeds al Nahajans, AAE ārlietu ministrs, pauda pilnīgu pārliecību, ka dižā Ēģiptes tauta ir spējīga pārvarēt šos grūtos mirkļus, ar ko saskaras Ēģipte," vēsta vietējā ziņu aģentūra WAM.

"Šeihs Abdullahs teica, ka varenā Ēģiptes armija ir atkal pierādījusi, ka tā ir Ēģiptes žogs un ka tā ir aizsargs un spēcīgs vairogs, kas garantē, ka Ēģipte paliks pārvaldīta un tiesiska zeme," teikts paziņojumā.

Latvija

Latvijas Ārlietu ministrija pauž bažas par pēdējo dienu notikumu attīstību Ēģiptē un aicina visas iesaistītās puses atgriezties pie Ēģiptes demokrātiskā attīstības ceļa, kas tika uzsākts 2011. gada pavasarī. Vienlaikus ir nepieciešams apzināties, ka demokratizācija nav ātrs process, tādēļ civilai pārvaldei būtu jāturpina iesāktais darbs.

 Latvija līdz šim un arī turpmāk ir gatava atbalstīt Ēģiptes demokratizācijas gaitu, kā arī tiesiskuma nostiprināšanos valstī. Ceram, ka Ēģiptes politiskie spēki darīs visu nepieciešamo, lai nepieļautu tādas darbības, kas varētu radīt tālāku asinsizliešanu.


Jau vēstīts, ka, paejot militāristu izvirzītā ultimāta termiņam, Ēģiptes armija trešdien vakarā apturējusi konstitūcijas darbību un atcēlusi no amata pirmo valsts demokrātiski ievēlēto prezidentu Mohamedu Mursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!