Foto: AFP/Scanpix
Ēģiptes pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Mohameds Mursi trešdienas vakarā vairs nav Ēģiptes prezidents, par viņa pienākumu pagaidu pildītāju ir iecelts valsts augstākās tiesas vadītājs, pēc spriedzes pilnām stundām paziņojis armijas vadītājs.

Armijas galvenais komandieris ģenerālis Abdulfatahs al Sisi nāca klajā ar paziņojumu, ka armija ir izpildījusi savu "vēsturisko atbildību" aizsargāt tautu, gāžot pirms gada ievēlēto Rietumos skoloto Mursi, kurš nav izpildījis tautas prasības. Armija ir apturējusi valsts konstitūciju.

"Mursi vairs nav republikas prezidents," citējot ģenerāli Sisi, vēsta vietējais laikraksts "Al Ahram". Armijas paziņojumu ar gavilēm un uguņošanu sveica demonstranti Kairas Tahrira laukumā. 

Pirms armijas paziņojuma Kaira stratēģiski svarīgākajās vietās ieradās bruņoti karavīri. Armija ielenkusi arī Mursi atbalstītājus, kas sapulcējušies kādā Kairas priekšpilsētā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Mursi uzskata, ka armijas rīcība ir "pilnīgs apvērsums", ko "kategoriski noraida visi brīvie mūsu tautas cilvēki", atsaucoties uz ierakstiem prezidenta "Twitter" kontā, vēsta aģentūra AP un raidsabiedrība CNN. "Musulmaņu brālības" pārstāvis norāda, ka Mursi atrodas mājas arestā, bet viņa komanda ir sagūstīta.

"Dziļas bažas" par notikumu attīstību pauž ASV prezidents Baraks Obama, aicinot realizēt ātru pārēju uz civilo pārvaldi, ceturtdien ziņo raidsabiedrība BBC. 

Ēģiptes militāristi esot apliecinājuši ASV, ka viņi nav ieinteresēti ilgai varas pārņemšanai un ātri nodos varu jaunai civilajai valdībai, aģentūrai AP atklājušas divas vārdos nenosauktas ASV amatpersonas.

CNN un aģentūra AP ziņo, ka Kairas lidostas amatpersonas apstiprinājušas, ka saņēmušas rīkojumu nepieļaut Mursi, Musulmaņu brālības vadītāja Muhameda Badi un viņa vietnieka Hairata aš Šatera izceļošanu no valsts.

Mursi padomnieks paziņojis, ka valstī noticis militārais apvērsums. Savukārt ārvalstu mediji ziņo, ka Mursi esot noteikts mājas arests.

Savā paziņojumā, pēc militāristu ultimāta laika termiņa beigām, Mursi piedāvāja īstenot politisko līderu pārmaiņas valdībā, taču nepieminēja iespēju, ka varētu atkāpties pats.

Prezidents un militāristi savus paziņojumus publisko savās sociālā tīkla "Facebook" lapās.

Tuvojoties prezidentam izvirzītā ultimāta beigu termiņam, Ēģiptes armija trešdien pastiprināja kontroli pār svarīgākajām iestādēm – virsnieki ieradās valsts televīzijā un sāka sekot ziņu saturam, vēsta aģentūra AP.

Ēģipte pēdējās dienās piedzīvo lielākos pret valdību vērstos protestus, miljoniem cilvēku pieprasot pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atkāpšanos. Tikmēr prezidenta atbalstītāji protestus sauc par uzbrukumu demokrātijai un aicina ielās domubiedrus. Kopš svētdienas vardarbība ir prasījusi vismaz 39 dzīvības, informē AP.

Trešdien "Musulmaņu brālības" pārstāvis paziņoja, ka kustības biedri kļūs par dzīvajiem vairogiem, aizstāvot Mursi, kurš iepriekš pauda, ka, aizstāvot demokrātiju, ir gatavs ziedot arī dzīvību.

Armijas izvirzītā ultimāta termiņš beidzas starp četriem un pieciem vakarā pēc vietējā laika (17:00 - 18:00 pēc Latvijas laika).

Pēc armijas paziņojuma Kairu pāršalkušas gaviles Mursi pretinieku vidū. Video:

Valsts televīziju vada Mursi iecelts informācijas ministrs, kurš ir prezidentu atbalstošā politiskā spēka "Musulmaņu brālība" biedrs. Televīzijas ziņu saturs parasti bijis tendēts par labu valdībai, taču pēdējās divās dienās novērots, ka tas kļuvis daudz sabalansētāks un atspoguļo abu pušu protestus. Līdzīgas pārmaiņas novērotas arī valsts radiostacijā, norāda AP.

Valsts kontrolētais laikraksts "Al Ahram" ziņo, ka armija novēro vairākus "Musulmaņu brālības" līderus un noteikusi ceļošanas aizliegumu vairākiem augstākajiem islāmistu kustības vadītājiem.

Armijas galvenais komandieris - aizsardzības ministrs ģenerālis Abdelfatahs al Sisi trešdien tikās ar galvenajiem reformu aizstāvjiem un reliģiskajiem līderiem. 

Jau vēstīts, ka ar Mursi valdības darbu neapmierināti demonstranti svētdien Kairā pulcējās uz plašāko demonstrāciju kopš 2011. gada tautas sacelšanās, kuras laikā tika gāzts ilggadējais prezidents Hosni Mubaraks.

Opozīcija pieprasa Mursi nekavējoties atkāpties no amata, tikmēr valstī notiek vardarbīgas prezidenta atbalstītāju un pretinieku sadursmes, kurās gājuši bojā vairāki cilvēki. Vismaz 16 cilvēki gājuši bojā naktī uz trešdienu Kairā.

Kopš nemieru sākšanās no amata ir atkāpušies vairāki valdības ministri, bet pirmdien ultimātu Mursi - izpildīt demonstrantu prasības un atrisināt politisko krīzi - izvirzīja armija. Mursi šo ultimātu noraidīja.

ASV skolotais islāmists Mursi par Ēģiptes prezidentu ievēlēts 2012. gada jūnijā - pirmajās brīvajās vēlēšanās pēc ilggadējā valsts vadītāja Hosni Mubaraka ēras. Kritiķi norāda, ka Mursi gada prezidēšanas laikā ir palicis ļoti autoritatīvs.

Jaunajam prezidentam nav izdevies atjaunot valsts ekonomiku, kas sabrukusi 2011. gada tautas sacelšanās pret Mubaraku laikā, kas aizbiedēja no Ēģiptes ārvalstu tūristus, norāda CNN. Tas ir sagādājis vilšanos daudziem viņa atbalstītājiem no Ēģiptes nabadzīgajiem iedzīvotājiem un vidusšķiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!