Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi otrdien mudināja ANO Drošības padomi pieņemt rezolūciju, ar kuru tiktu atļauts veikt starptautisku militāru intervenci Lībijā.

"Citas izvēles nav. Ņemot vērā, ka Lībijas tautai ir jāpiekrīt - mēs rīkojamies, lai atjaunotu drošību un stabilitāti," intervijā Francijas radio "Europe 1" sacīja Ēģiptes līderis.

Sisi jau iepriekš vairākkārt mudinājis īstenot starptautisku militāru intervenci Lībijā.

Eiropas Savienība (ES) pirmdien paziņoja - tā neredz savu lomu militārā intervencē, tomēr norādīja, ka tā diskutēs par kopīgiem soļiem ar Vašingtonu un Ēģipti.

"Tas, ko mēs šodien redzam Lībijā, ir dubulti draudi - tie ir draudi, ka ir valsts, kas sabrūk, un valsts, kur varu iegūst "Islāma valsts" un iefiltrējas," sacīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

Āfrikas Savienība uzskata, ka vienīgais atrisinājums Lībijā ir politiska vienošanās.

Jau ziņots, ka Ēģiptes kara aviācija pirmdien veica uzlidojumus džihādistu kustības "Islāma valsts" objektiem Lībijā. Tas noticis pēc tam, kad Lībijas džihādisti bija nogalinājuši, nogriežot galvas, 21 Ēģiptes kristieti un slepkavības video ievietojuši internetā.

Kopš 2011.gada augustā NATO aviācijas atbalstītie nemiernieki gāza pulkveža Muamara Kadafi režīmu, Lībijā tā arī nav izdevies ieviest efektīvu valsts pārvaldi un likuma varu.

Lībijas valdība nespēj pakļaut kontrolei valsti, kurā darbojas milzum daudz bruņotu kaujinieku vienību, bandu un islāmistu radikāļu grupējumu. Pēdējo mēnešu laikā vardarbība tikai pieņēmusies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!