Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija noraidījusi Krievijas amatpersonu versiju pat to, ka lidmašīna "Airbus A 321", kas sestdien nogāzās Sīnāja pussalā, sadalījusies jau gaisā. Saskaņā ar ministrijas pausto nav tādu faktu, kas pamatotu šo versiju, otrdien vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Tāpat ministrijas pārstāvis Mohameds Rahmi apstiprinājis, ka pilots pirms katastrofas, kurā bojā gāja visi 224 gaisa kuģī esošie cilvēki, nav signalizējis par briesmām: "Nekāds pieprasījums no pilota navigācijas centram nav ierakstīts."

Ēģiptes vadītā izmeklētāju komanda, kurā ir arī Krievijas, Īrijas un "Airbus" speciālisti, otrdien atgriezusies avārijas vietā, bet pēcāk ķērusies pie melno kastu atšifrēšanas.

Jau vēstīts, ka sestdien, 31. oktobrī, Ēģiptes Sīnāja tuksneša ziemeļu daļā nogāzusies Krievijas aviokompānijas "Kogalymavia" pasažieru lidmašīna. Visi lidmašīnā esošie 224 pasažieri, no kuriem lielākā daļa bijusi Krievijas pilsoņi, gājuši bojā.

"Kogalymavia", norādījusi, ka pie lidaparāta sadalīšanās gaisā, nevis saskaroties ar zemi, vainojama "ārējas iedarbības spēka ietekme". Krievijas Federālā gaisa transporta aģentūra "Rosaviacija" šo paziņojumu gan nodēvējusi par pāragru.

"Jā, mēs zinām, ka konstrukcijas izmētātas ļoti plašā teritorijā. Tas ir pierādījums tam, ka sadalīšanās notika lielā augstumā. Taču runāt par iemesliem ir ļoti pāragri un tam nav nekāda pamata," medijiem norādījis "Rosaviacija" vadītājs Aleksandrs Neradko.

Par traģiskās aviokatastrofas iemesliem medijos līdz šim izskanējušas dažādas versijas, tostarp, ka lidaparātu notriekusi ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts" saistīta organizācija.

Šī organizācija drīz pēc katastrofas uzņēmās atbildību par lidmašīnas notriekšanu.

Tiesa gan, Ēģiptes prezidents Abdulfatahs al Sisi grupējuma apgalvojumus, ka tas notriecis lidaparātu, nodēvējis par propagandu.

ASV dienestu satelītuzņēmumi Sīnāja pussalā aviokatastrofas brīdī fiksējuši karstuma uzplaiksnījumu, tomēr, visticamāk, to nav uzraisījis raķetes trieciens, vēsta "NBC News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!