Foto: AFP/Scanpix
Demonstrācija Kirā, kuras dalībnieki pieprasīja Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atkāpšanos un pirmstermiņa vēlēšanas, piektdien pāraugušas sadursmēs ar policiju.

Atsaucoties opozīcijas aicinājumiem, gājienā uz Brīvības laukumu Kairas centrā devās vairāki simti cilvēku, kuru vidū bija daudz pusaudžu, kas sāka apmētāt policistus ar tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem. Kārtības sargi atbildēja ar asaru gāzi, taču ziņas par cietušajiem pagaidām nav saņemtas.

Demonstrāciju organizēja vairākas opozīcijas grupas, tostarp Nobela prēmijas laureāta Muhameda Elbaradei dibinātā partija "Al Dustur" un 6.aprīļa kustība, kura bija viena no virzītājspēkiem 2011.gada sacelšanās laikā, kas noveda pie ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka krišanas.

Gājieni sākās vairākās Kairas daļās, virzoties uz Brīvības laukumu. Kampaņas "Tamarod" (tulkojumā no arābu valodas "dumpis", "nemieri") atbalstītāji pa ceļam vāca parakstus arī savai petīcijai, kurā prasīta Mursi atkāpšanās un pirmstermiņa prezidenta vēlēšanu sarīkošana.

Kustība apgalvo, ka tai izdevies savākt jau divus miljonus parakstu.

Kairas Brīvības laukumā un tuvējā apkaimē, tostarp pie Iekšlietu ministrijas, piektdien bija vērojama pastiprināta apsardze.

Mursi, kurš pārstāv islāmistu kustību "Musulmaņu brālība", nāca pie varas pagājušā gadā, vēlēšanās iegūstot 51,7% balsu un sīvā konkurencē uzvarot Mubaraka pēdējās valdības premjerministru Ahmedu Šafiku.

Mursi kritiķi pārmet viņam valsts polarizēšanu un Musulmaņu brālības interešu stādīšanu augstāk par visas sabiedrības interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!