Foto: AP/Scanpix

Jaunā Ēģiptes prezidenta vēlēšanu kampaņās būs liegts izmantot reliģiska satura saukļus, raksta ārvalstu prese. Tāpat vēlēšanu komisijas pārstāvji aizlieguši priekšvēlēšanu aģitāciju veikt reliģiskajās un kulta vietās.

Šāds lēmums pieņemts, pēc to Ēģiptes iedzīvotāju lūguma, kas nepieder ne pie vienas no reliģiskajām grupām, vai arī ir mēreni savos reliģiskajos uzskatos. Tieši šīs iedzīvotāju grupas pārstāvji pēc tā saucamās Ēģiptes revolūcijas pauda bažas, ka valstī pie varas varētu nākt islāmisti, kas varētu radīt priekšnosacījumus, lai valstī veidotos "neizturama teokrātiska sabiedrība".

Prezidenta amata kandidāti drīkstēs sākt kampaņas un tikšanās ar vēlētājiem no 30. aprīļa. Tāpat preses konferences un tikšanās būs liegts rīkot valsts iestādēs, sabiedriskajā transportā, skolās un universitātēs, bet katram no kandidātiem tiks dots noteikts bezmaksas laiks valsts televīzijā un radio.

Kampaņās liegts izmantot savu konkurentu, viņu ģimeņu un tuvinieku privātās dzīves faktus. Tāpat liegts manipulēt ar valsts nacionālās vienotības tematu.

Vēlēšanu komisija stingri brīdinājusi sekot līdzi iespējamajiem kukuļdošanas gadījumiem, vai vardarbības pielietošanai pret konkurentiem. Vēlēšanu kampaņu laikā tiks organizēta īpaša komisija, kas kontrolēs masu informācijas līdzekļus, bet balsošanas laikā, kontrolēs vai nenotiek rezultātu viltošana.

Priekšvēlēšanu kampaņas būs jāslēdz 21. maijā. Jau ziņots, ka jauna prezidenta vēlēšanas Ēģiptē būs 23. maijā. Šobrīd uz augsto amatu reģistrēti vairāk kā 10 pretendenti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!