Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi trešdien apžēloja abus pārējos televīzijas kompānijas "Al Jazeera" žurnālistus, kas tika notiesāti kopā ar Latvijas un Austrālijas dubultpilsoni Pīteru (Pēteri) Gresti.

"Al Jazeera English" Kairas biroja vadītājs Kanādas pilsonis Mohameds Fahmi un "Al Jazeera" producents Ēģiptes pilsonis Bahers Mohameds tika apžēloti kopā ar 100 citiem notiesātajiem, paziņoja Ēģiptes prezidenta kanceleja un oficiālie plašsaziņas līdzekļi.

Sisi preses pārstāvis Alaa Jusefs sacīja, ka apžēloto vidū ir arī sieviešu tiesību aktīvistes Sana Seifa un Jara Sallama.

Fahmi un Mohamedam augustā tika piespriests trīs gadu cietumsods par "nepatiesu ziņu" izplatīšanu aizliegtās kustības "Musulmaņu brālība" atbalstam. Prezidentu islāmistu Mohamedu Mursi 2013.gadā no amata atcēla Sisi tolaik vadītā armija.

Greste atkārtotajā prāvā šovasar tika tiesāts aizmuguriski, jo šogad tika deportēts no Ēģiptes. Arī viņam augustā tika piespriests trīs gadu cietumsods.

Žurnālistu aizturēšana un tiesāšana izpelnījās starptautisku nosodījumu pret Sisi, kurš iepriekš atzina, ka būtu vēlējies, lai žurnālisti tiek deportēti jau sākotnēji, nevis tiek tiesāti.

Viņi tika aizturēti 2013.gada decembrī laikā, kad Ēģiptē saasinājās nemieri un vardarbīga vēršanās pret "Musulmaņu brālību", kuras pārstāvis bija Mursi.

Apžēlošana trešdien notika dienu pirms islāmticīgo svētkiem "Eid al-Adha", kas daudzās musulmaņu zemēs tiek atzīmēti ar notiesāto apžēlošanu.

Fahmi, kurš agrāk bija Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis un atteicās no Ēģiptes pilsonības, lai atbilstu deportēšanas noteikumiem, visticamāk, uz Kanādu dosies drīz pēc atbrīvošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!