Foto: Pexels

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi pirmdien paziņoja, ka atceļ ārkārtējo stāvokli, kas bija ieviests 2017.gadā pēc džihādistu uzbrukumiem koptu baznīcām.

Ārkārtējais stāvoklis Ēģiptē ir bijis spēkā kopš 2017.gada aprīļa, kad džihādistu grupējuma "Islāma valsts" filiāle sarīkoja sprādzienus divās koptu baznīcās, nogalinot vairāk nekā 40 cilvēku. Kopti ir apmēram 10% no Ēģiptes iedzīvotājiem.

"Ēģipte ir kļuvusi par drošības un stabilitātes oāzi reģionā, pateicoties savai dižajai tautai un saviem lojālajiem cilvēkiem," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Sisi.

"Tāpēc es nolēmu atcelt ārkārtējā stāvokļa atjaunošanu visā valstī," viņš piebilda.

Ārkārtējā stāvokļa apstākļos ir paplašinātas policijas pilnvaras aizturēt un paturēt apcietinājumā pilsoņus, bet ir ierobežotas tādas konstitucionālās tiesības kā runas un pulcēšanās brīvība.

Ēģipte gadiem ilgi ir cīnījusies pret islāmistu nemierniekiem. Viņu uzbrukumi lielākoties ir koncentrēti Sinaja pussalas ziemeļos, bet reizēm notiek arī citur šajā valstī.

Ēģiptes varas iestādes kopš 2018.gada februāra ir veikušas valsts mēroga operāciju pret islāmistu kaujiniekiem, galvenokārt fokusējoties uz Ziemeļsinaju un Rietumu tuksnesi Lībijas robežas tuvumā.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka ārkārtējais stāvoklis apvienojumā ar valdības noteikto protestu aizliegumu kopš 2013.gada ir palīdzējis tai apspiest opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!