Foto: AFP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi sestdien atcēla savu konstitucionālo dekrētu, reaģējot uz armijas ultimatīvo prasību prezidentam un opozīcijai sākt sarunas.

Mursi 22.novembrī izdotais konstitucionālais dekrēts paplašināja prezidenta pilnvaras un pasargāja ikvienu viņa lēmumu no pārsūdzēšanas tiesā. Opozīcija ir nosodījusi šo dekrētu kā diktatorisku "varas sagrābšanu", bet Mursi bija raksturojis to kā nepieciešamu pasākumu revolūcijas un reformu aizsardzībai.

"Konstitucionālais dekrēts ar šo brīdi ir anulēts," paziņoja islāmistu politiķis un Mursi padomnieks Selims al Ava preses konferencē pēc prezidenta un citu politisko līderu tikšanās.

Ava sacīja, ka 15.decembrī paredzētais referendums par jaunās konstitūcijas projektu tomēr notiks, jo konstitūcija neļauj prezidentam atteikties no šī referenduma rīkošanas šajā datumā.

Ava piebilda, ka šī konstitūcijas projekta noraidīšanas gadījumā jaunu tās projektu izstrādās tautas ievēlētas amatpersonas. Konstitūcijas projektu, par kuru paredzēts referendums, ir izstrādājušas parlamenta izraudzītas amatpersonas.

Pirmās pazīmes liecina, ka prezidenta piekāpšanās konstitucionālā dekrēta jautājumā nav pilnīgi apmierinājusi opozīciju, kas protestē arī pret jaunās konstitūcijas projektu un 15.decembrī paredzēto referendumu par to.

Opozīcija kritizē šo konstitūcijas projektu, jo tas varētu vājināt cilvēktiesību un sieviešu tiesību ievērošanu, veicinot likumu interpretāciju pēc islāmistu viedokļa.

Šonedēļ sadursmēs pie prezidenta pils Kairā starp Mursi pretiniekiem un piekritējiem Kairā gāja bojā septiņi cilvēki un 644 tika ievainoti.

Ietekmīgā Ēģiptes armija sestdien savā pirmajā paziņojumā kopš krīzes sākuma pieprasīja prezidentam un opozīcijai sākt sarunas.

"Dialoga ceļš ir labākais un vienīgais veids, kā panākt vienošanos un strādāt valsts un tās iedzīvotāju interesēs," teikts Ēģiptes bruņoto spēku izplatītajā paziņojumā. "Pretēja rīcība mūs ievedīs tumšā tunelī ar katastrofālām sekām, un tas ir kas tāds, ko mēs nepieļausim," uzsvērts šajā paziņojumā.

Armija solīja saglabāt savu lomu, kā valsts drošības sargs, kas nenostājas nevienā pusē.

"Militārā institūcija vienmēr ir ar dižo Ēģiptes tautu un uzstāj uz tās vienotību," tā norādīja, piebilstot, ka "apstiprinām savu atbalstu nacionālajam dialogam un ceļam uz demokrātiju".

Galvenais opozīcijas grupējums "Nacionālās glābšanas fronte" paziņoja, ka ir gatavs "nopietnam un objektīvam dialogam", kad Mursi izpildīs tā prasības atcelt gan konstitucionālo dekrētu, gan referendumu par konstitūcijas projektu.

Islāmistu grupējumi, kas atbalsta Mursi, ir kategoriski atteikušies apsvērt pat šī referenduma atlikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!