Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes prokuratūra izmeklē vairākas apsūdzības pret gāzto prezidentu Mohamedu Mursi un citiem vadošiem "Musulmaņu brālība" biedriem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Izmeklēšana norit saistībā ar iespējamu uzkūdīšanu demonstrantu nogalināšanai, spiegošanu un uzbrukumiem armijas kazarmām. Tāpat Mursi tiek apvainots lēmumu pieņemšanā, kas kaitējuši valsts ekonomikai.

To, kurš ir šo sūdzību autors, prokuratūra neatklāj.

Jau ziņots, ka Ēģiptes prezidenta zvērestu nodevis par pagaidu valsts vadītāju ieceltais Ēģiptes Augstākās konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Adlijs Mansurs, kurš aizvietos no amata gāzto islāmistu Mursi.

Mansurs pēc zvēresta nodošanas slavēja Ēģiptes tautu un armiju, norādot, ka "valdnieku pielūgšanas" ērai ir jābeidzas. Bruņoto spēku komandieris Abdulfatahs al Sisi paziņoja, ka valstī tiks sarīkotas jaunas vēlēšanas, bet līdz tam Mansurs būs tiesīgs izdot konstitucionālas deklarācijas.

Noslēdzoties bruņoto spēku izvirzītā ultimāta termiņam, armija paziņoja, ka ir apturēta Ēģiptes konstitūciju, bet pirms gada ievēlētais Mursi vairs nav prezidents, jo nav "izpildījis tautas prasības".

Armijas paziņojumu ar gavilēm un uguņošanu sveica simtiem tūkstošo Kairas ielās sapulcējušies cilvēki. Tikmēr vairākas ārvalstis izteikušas bažas par armijas iejaukšanos politikā un mudina uz ātru civilās valdības izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!