Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes prokurors pirmdien atļāvis atbrīvot eksprezidentu Hosni Mubaraku, pavēstīja eksprezidenta advokāts. Apelācijas tiesa šomēnes attaisnoja Mubaraku lietā par protestētāju nogalināšanu 2011.gada sacelšanās laikā.

"Viņš tagad var doties mājās, tiklīdz ārsti būs izlēmuši, ka viņš spēj to paveikt," sacīja Farids ad Dibs, piebilstot, ka Mubarakam aizliegts pamest Ēģipti, jo notiek izmeklēšana kukuļņemšanas lietā.

88 gadus vecais Mubaraks atrodas apcietinājumā Kairas armijas slimnīcā, kur viņš kopš 2011. gada pavadījis lielāko daļu laika.

Ēģiptes Kasācijas tiesa 2. martā attaisnoja Mubaraku lietā par protestētāju nogalināšanu 2011. gada "arābu pavasara" nemieros, kuru rezultātā Mubaraks pēc 30 autoritāras varas gadiem tika gāzts.

Eksprezidents bija apsūdzēts par protestētāju nāves izraisīšanu 2011. gada nemieros, kad 18 dienu laikā policijas sadursmēs ar protestētājiem dzīvību zaudēja 850 cilvēki.

Kasācijas tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

2012. gadā tiesa Mubarakam piesprieda mūža ieslodzījumu, tomēr apelācijas tiesa lika lietu iztiesāt no jauna, un tā pēc diviem gadiem apsūdzības noraidīja.

2015. gada janvārī apelācijas tiesa atstāja spēkā trīs gadu cietumsodu Mubarakam un viņa dēliem apsūdzībās par korupciju.

Tomēr spriedumā tika ņemts vērā jau izciestais sods. Abi dēli tika atbrīvoti.

2013. gada 3. jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi. Pēc apvērsuma, kuru vadīja toreizējais armijas komandieris un pašreizējais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi, tika izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Ēģiptē 30 gadus valdījušais Mubaraks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!