Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes drošības spēki, vajājot džihādistu kaujiniekus valsts rietumos, svētdien kļūdaini nogalināja 12 cilvēkus, tai skaitā divus Meksikas tūristus, pirmdien paziņoja Ēģiptes Iekšlietu ministrija.

Šis tuksneša rajons, kuru iecienījuši tūristi, ir arī kaujinieku slēptuve. Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" Ēģiptes filiāle augustā tur nogrieza galvu Horvātijas pilsonim, kurš strādāja Francijas firmā. Džihādisti šajā rajonā arī sarīkojuši neskaitāmus uzbrukumus Ēģiptes drošības spēkiem.

"Militārā policija un bruņotie spēki kopīgā operācijā 13.septembrī, kurā tika vajāti teroristu elementi Vahatā Rietumu tuksnesī, kļūdaini uzbruka četriem pikapiem ar meksikāņu tūristiem," paziņoja Iekšlietu ministrija.

"Incidentā gāja bojā 12 un tika ievainoti 10 Meksikas un Ēģiptes pilsoņi. Viņi bija rajonā, kur ārzemju tūristiem nevajadzēja atrasties," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija neminēja precīzu nogalināto meksikāņu skaitu un arī nenorādīja, vai automašīnas tika apšaudītas ar automātiskajiem ieročiem vai bombardētas no gaisa.

Meksikas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka ir nogalināti divi meksikāņu tūristi, bet vēl pieci ir ievainoti un atrodas slimnīcā stabilā stāvoklī. Vēlāk Meksikas ārlietu ministre Klaudija Ruisa-Masjē paziņoja, ka seši izdzīvojušie meksikāņu tūristi pastāstījuši Meksikas vēstniekam Ēģiptē, ka autokolonna bija apstājusies viņi ieturējuši maltīti, kad noticis uzbrukums no gaisa, kurā lidmašīna un helikopteri metuši bumbas.

Meksika nosūtījusi diplomātisko notu Ēģiptei, kurā pauž nožēlu par notikušo un pieprasa to izmeklēt.

"Islāma valsts" Ēģiptē paziņoja, ka grupējuma kaujinieki svētdien "pretojās militārai operācijai Rietumu tuksnesī".

Ēģiptes drošības spēki mēģina apspiest džihādistu nemierus Sinaja pussalā valsts austrumos, kopš armija 2013.gada jūlijā gāza prezidentu islāmistu Mohamedu Mursi. Šajos nemieros ir nogalināti simtiem policistu un karavīru.

Ēģiptes ekonomikā liela nozīme ir tūrismam, bet politiskā haosa dēļ pēdējos gados šo valsti apmeklē mazāk tūristu nekā agrāk. 2010.gadā Ēģipti apmeklēja gandrīz 15 miljoni tūristu, bet pērn – apmēram 10 miljoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!